Grad Zadar se pridružio manifestaciji "Noć tvrđava"
Grad Zadar se pridružio manifestaciji "Noć tvrđava"
U utvrdi Forte - utrka, edukacije, turniri, razgled i koncert

Dana 10. svibnja 2024. u Zadru se održava Noć tvrđava!

Kao grad svjetske baštine koji se na UNESCO listi od 2017. godine nalazi upravo zbog fortifikacijske arhitekture, a koja je dio lokaliteta serijskog dobra “Obrambeni sustavi Republike Venecije 16. i 17. st.: Stato da Terra- zapadni Stato da Mar”, Grad Zadar se u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zadra, pridružio manifestaciji koja ima za cilj poboljšati kulturno-turističku ponudu u gradovima s utvrđenom baštinom u Europi te podići svijest o potencijalu i važnosti valorizacije kulturne baštine kao generatora razvoja kulturnog turizma.

Obrambeni sustav Zadra sastoji se od gradskih zidina te utvrde Forte koja se nalazi pred samim gradom. Utvrda Forte, izgrađena u drugoj polovini 16. st. za vrijeme Mletačke uprave, danas je među Zadranima uglavnom percipirana kao javni park – Perivoj Vladimira Nazora.

Program Noći tvrđava u organizaciji Grada Zadra i TZ grada Zadra, koji spaja sportske i kulturne programe i aktivnosti, pridonijet će podizanju svijesti o važnosti i vrijednosti zadarske fortifikacijske arhitekture, osobito utvrde Forte koja je u 16. stoljeću izgrađena kao ključna točka obrane Zadra u vrijeme Mletačke republike. Ova renesansna utvrda vrhunski je primjer graditeljske baštine, ali i spomenik parkovne arhitekture, odnosno izniman primjer prirodne baštine.

 

PROGRAM

8:30 – 10:00 Demonstracija treninga nordijskog hodanja i korektivne vježbe za građane,

– aktivnost provodi Ivan Gobin iz Sportske zajednice Grada Zadra.

 

10:00 – 12:00 Edukativni program za djecu: Zelena dota 1.

– aktivnost provodi Morana Bačić iz ustanove Natura Jadera.

 

10:00 – 12:00 Turnir u društvenim igrama: šah i mlin.

– aktivnosti provode Berislav Štefanac i Anamarija Eterović Borzić iz Muzeja antičkog stakla te Ivan Jakić iz Šahovskog kluba Zadar.

 

15:00-17:00 Turnir u društvenim igrama: šah i mlin.

– aktivnosti provode Berislav Štefanac i Anamarija Eterović Borzić iz Muzeja antičkog stakla te Ivan Jakić iz Šahovskog kluba Zadar.

 

17:00 – 18:00 Utrka „Fortius“ kroz utvrdu „Forte“.

– aktivnost provodi Edi Stipić iz Atletskog kluba „Fortius“.

 

18:00 – 19:30 Razgled utvrde „Forte“ i Perivoja „Vladimir Nazor“

– aktivnost provode Mirna Petricioli iz tvrtke Nasadi i Zrinka Brkan Klarin iz Grada Zadra, UO za kulturu i šport.

 

20:00 – Koncert Oridano Gypsy Jazz Band