Arheolozi iz cijele Europe oduševljevni zadarskom kulturno-povijesnom baštinom
Arheolozi iz cijele Europe oduševljevni zadarskom kulturno-povijesnom baštinom
„Visualize to Valorize – For a better utilisation of hidden archaeological heritage in Central Europe“ -„VirtualArch“.

S iznimno bogatom arheološkoom baštinom grada Zadra i Zadarske županije ovoga su se tjedna imali prilike upoznati arheolozi iz osam europskih zemalja koji zajednički provode međunarodni projekt u okviru programa Interreg Central Europe 2014-2020 pod nazivom „Visualize to Valorize – For a better utilisation of hidden archaeological heritage in Central Europe“ - „VirtualArch“.

Zajednički je cilj svih partnera na projektu doprinijeti održivom korištenju i zaštiti nevidljivih ili manje znanih arheoloških podzemnih i podvodnih nalazišta pri čemu će projektni partneri koristiti inovativne vizualne pristupe i metode poput virtualne stvarnosti, a sve s ciljem zaštite arheoloških nalazišta i njihovog otkrivanja zainteresiranoj javnosti.

Okupljeni u multimedijalnoj dvorani Kneževe palače u Zadru, projektni partneri trodnevni posjet su otvorili sastankom članova projektnih timova i članova upravljačkog odbora projekta „VirtualArch“. Na sastanku je bilo riječi o dosadašnjem tijeku provedbe projekta i aktivnostima koje su, u razdoblju od studenog prošle godine kada se održao posljednji sastanak projektnih partnera u Dresdenu (Njemačka) do svibnja ove godine i sastanka u Zadru, uspješno implementirane. Razgovaralo se i o aktivnostima koje su u tijeku, odnosno o onima koje slijede kako bi se projektne partnere još jednom podsjetilo na pravovremeno ispunjavanje svojih obaveza.

Kada govorimo o lokalitetima koji su predmet istraživanja i kreiranja virtualnih stvarnosti, tada govorimo o prapovijesnim rudnicima soli u naselju Hallstatt (Austrija), visoravnima u gradu Utinu (Češka), srednjovjekovnoj luci u gradu Puck (Poljska), srednjovjekovnom gradu Nitra (Slovačka), srednjovjekovnim rudnicima srebra u gradu Dippoldiswalde blizu Dresdena (Njemačka), prapovijesnim sojenicama u Nacionalnom parku Ljubljansko barje (Slovenija), srednjovjekovnim rudnicima u  gradu Civezzano (Italija) i posljednjem, no ne i manje važnom, nekadašnjem rimskom pristaništu brodova u uvali Barbir nedaleko Zadra.

U suradnji s Međunarodnim centrom za podvodnu arheologiju u Zadru, Grad Zadar je u fazi prikupljanja podataka o navedenom lokalitetu, kako kroz postojeće baze podataka, tako i kroz rad na terenu prilikom čega predstavnici Centra, uz sva potrebna ovlaštenja, fotografiraju nalazište koje se u proteklih nekoliko stotina godina uslijed podizanja razine mora, nalazi upravo pod morem. Prikupljeni podatci služit će prilikom izrade 3D modela nalazišta, a sve s ciljem valorizacije nalazišta i informiranja javnosti – lokalnog stanovništva i njihovih gostiju – o tome kako je to pristanište nekoć izgledalo.  

Osim izrade 3D modela nalazišta, projektni partneri sastaju se u intervalima od nekoliko mjeseci kako bi prisustvovali međunarodnim seminarima na teme zaštite arheološke baštine, turizma, marketinga, volontiranja i sl. organiziranim od strane samih projektnih partnera. Tako je Grad Zadar drugoga dana njihova posjeta, a ujedno i prvi od projektnih partnera, organizirao jedan takav seminar pod nazivom „Arheološka baština i turizam“, što je iznjedrilo brojne pozitivne komentare prisutnih. Cjelodnevno događanje okupilo je preko pedeset sudionika koji su u koncertnoj dvorani Kneževe palače imali prilike poslušati bogato iskustvo hrvatskih i stranih stručnjaka.

Pod moderatorskom palicom Christiane Hemker, ravnateljice Ureda za arheološku baštinu pokrajine Saske iz Njemačke, seminar je prezentacijom otvorio Josip Višnjić iz Hrvatskog restauratorskog zavoda koji je govorio o prilikama i izazovima zaštite arheološke baštine, dok je Marko Meštrov, ravnatelj Agencije Han – Vrana zaduženog za uspješnu implementaciju projekta rekonstrukcije i turističke valorizacije Maškovića Hana te vođenja istoga, govorio o osnovnim preduvjetima za uspješnu turističku promidžbu arheološke baštine. Dali Dzurilla iz češke tehnološke kompanije VISUIN, predstavio je primjere dobre prakse i dao savjete na koji se način mogu koristiti inovativni alati kako bi se privukli posjetitelji. Dean Veranič, predstavnik Nacionalnog parka Ljubljansko barje iz Slovenije, govorio je o UNESCO svjetskoj baštini i međunarodnom priznanju kao alatu za regionalni razvitak i zaštitu arheološke baštine. Naposljetku, Irena Radić Rossi, profesorica Sveučilišta u Zadru bogatog iskustva u podvodnoj arheologiji, govorila je o načinu zaštite i očuvanja podvodne arheološke baštine od utjecaja turizma i turističkih sadržaja, no ipak naglašavajući pozitivne strane svake od aktivnosti.

U drugom dijelu seminara održala se radionica prema world cafe metodi koju je moderirao Peter Schulenkof iz agencije Core-Consult iz Njemačke. Velik broj prisutnih aktivno se uključio u četiri istovremene rasprave iz područja koja su pokrili govornici prvoga dijela seminara. World cafe metoda pripomogla je da se radom u manjim skupinama omogući izražavanje stavova, iskustva i znanja ljudi iz raznih branši te na taj način doprinese proširenju vidika i dolaženja do zaključaka na dane teme. Završnu riječ toga dana imala je gđa. Hemker iz Ureda za arheološku baštinu pokrajine Saske koja je i moderirana cijelodnevno događanje.

Trećega dana posjete projektni partneri imali su prilike vidjeti i čuti o arheološkim lokalitetima Zadarske županije. Od posjete lokaliteta koje je predmet proučavanja u okviru ovog projekta kojeg nam je pokazao djelatnik Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju, Mladen Pešić, preko posjeta Maškovića Hanu i obližnjoj tvrđavi Vrana koje nam je pokazao ravnatelj kompleksa, Marko Meštrov, ujedno i govornik seminara, pa sve do posjeta Ninu kojim su posjetitelji bili oduševljeni.

Ne smijemo zaboraviti niti veliku ulogu koju Međunarodni centar za podvodnu arheologiju ima u sklopu ovog projekta. Osim činjenice da prikupljaju podatke o lokalitetu, djelatnici Centra svojim iznimnim znanjem i iskustvom doprinose što boljem razumijevanju i napretku u pogledu implementacije projekta. U okviru trodnevnog posjeta projektnih partnera, djelatnici Centra ugostili su ih u svojim prostorijama te pokazali gdje i na koji način djeluju, kako izgleda unutrašnjost crkve Sv. Nikole, budućeg muzeja podvodne arheološke baštine, odnosno što sve sadržava trenutna postava Galerije podvodne arheologije.

Tijekom tri dana posjete rodila su se brojna poznanstva, izmjenili brojni kontakti. Seminar nije bio namijenjem isključivo stručnjacima iz područja arheologije, štoviše, pozivu su se odazvali i predstavnici turističkih zajednica, razvojnih agencija, konzervatorskog odjela, kompanija koje se bave inovativnim tehnologijama, virtualnom stvarnošću i drugi na lokalnoj, ali i nacionalnoj razini. Sve navedeno dovodi do zaključka kako je ovakva vrsta događanja potrebita Zadru, kao središtu kulturnog turizma središnje Dalmacije. 

Vezane fotografije

Arheolozi iz cijele Europe oduševljevni zadarskom kulturno-povijesnom baštinom Arheolozi iz cijele Europe oduševljevni zadarskom kulturno-povijesnom baštinom Arheolozi iz cijele Europe oduševljevni zadarskom kulturno-povijesnom baštinom Arheolozi iz cijele Europe oduševljevni zadarskom kulturno-povijesnom baštinom Arheolozi iz cijele Europe oduševljevni zadarskom kulturno-povijesnom baštinom Arheolozi iz cijele Europe oduševljevni zadarskom kulturno-povijesnom baštinom Arheolozi iz cijele Europe oduševljevni zadarskom kulturno-povijesnom baštinom Arheolozi iz cijele Europe oduševljevni zadarskom kulturno-povijesnom baštinom Arheolozi iz cijele Europe oduševljevni zadarskom kulturno-povijesnom baštinom Arheolozi iz cijele Europe oduševljevni zadarskom kulturno-povijesnom baštinom Arheolozi iz cijele Europe oduševljevni zadarskom kulturno-povijesnom baštinom Arheolozi iz cijele Europe oduševljevni zadarskom kulturno-povijesnom baštinom