"Iz zadarske glazbene baštine" I 62. Glazbene večeri u sv. Donatu
"Iz zadarske glazbene baštine" I 62. Glazbene večeri u sv. Donatu
Koncert Papandopulo kvarteta u crkvi sv. Krševana
pon, 18. VII. 22.
21:00
 
GLAZBENE VEČERI U SV. DONATU
 

IZ ZADARSKE GLAZBENE BAŠTINE

Kvartet Papandopulo

Nikola Fabijanić, sopran-saksofon

Gordan Tudor, alt-saksofon

Goran Jurković, tenor-saksofon

Tomislav Žužak, bariton-saksofon

Tomislav Uhlik, Nikola Strmić, Tihomir Ranogajec (praizvedba), Davor Bobić, Mirela Ivičević, Petar Obradović

„Najvažniji i s punim pravom najeksponiraniji domaći komorni sastav“, Papandopulo kvartet, čine četvorica hrvatskih saksofonista: Nikola Fabijanić, sopran-saksofon, Gordan Tudor, alt-saksofon, Goran Jurković, tenor-saksofon i Tomislav Žužak, bariton-saksofon. 

Njihovi koncerti redovito su praćeni burnim odobravanjem publike i pohvalama kritike.

Osobitu važnost Kvartet pridaje promicanju suvremene glazbe hrvatskih i inozemnih autora. Članovi surađuju s mnogim istaknutim glazbenicima, ansamblima i orkestrima.Godine 2013. objavili su prvi album Papandopulo u izdanju Croatia Recordsa,koji je od pet nominacija za nacionalnu diskografsku nagradu osvojio Porin za najbolju skladbu. Unatrag nekoliko godina taj je album najprodavaniji album klasične glazbe u Hrvatskoj. Kvartet je održao više od dvjesto koncerata na svim poznatijim festivalima i glazbenim manifestacijama u Hrvatskoj te je redoviti gost na pozornicama i festivalima u Italiji, Njemačkoj, Francuskoj, Mađarskoj, Austriji, Rumunjskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori te Srbiji. Godine 2015. Kvartet je objavio svoj drugi nosač zvuka Per quattro, a 2017. i treći album Scherzo, oba u izdanju Croatia Recordsa, kojima je opravdao očekivanja. Godina 2019. bila je jedna od najuspješnijih godina za Papandopulo kvartet. Osim brojnih koncerata, u lipnju iste godine osvojili su Diplomu Milka Trnina, a nedugo nakon toga i prvu nagradu – Grand Prix na cijenjenom međunarodnom natjecanju 3rd International Berliner Music Competition u konkurenciji od čak 40 komornih sastava te su kao pobjednici u svojoj kategoriji nastupili u dvorani Berlinske filharmonije. Osim prve nagrade, Grand Prixa u kategoriji profesionalnih komornih sastava, osvojili su i nagradu njujorške koncertne agencije Manhattan Concert Artist Award. Godine 2021. osvajaju Nagradu Danijel Marušić za najbolji koncert na Osorskim glazbenim večerima, zlatnu medalju u kategoriji komorne glazbe na Vienna International Music Competition te posebnu nagradu koja se sastoji od objavljivanja best of albuma za diskografsku kuću Orpheus Classical Music. Uskoro objavljuju svoj četvrti nosač zvuka pod nazivom Scene, koji se, kao i njihov prvi nosač zvuka, sastoji isključivo od skladbi hrvatskih skladatelja.

Vezane fotografije

"Iz zadarske glazbene baštine" I 62. Glazbene večeri u sv. Donatu "Iz zadarske glazbene baštine" I 62. Glazbene večeri u sv. Donatu