PRO-E-BIKE PROJEKT
PRO-E-BIKE PROJEKT

PRO-E-BIKE projekt promovira korištenje električnih bicikala i skutera kao okolišno prihvatljivu alternativu motornim vozilima na fosilna goriva, u svrhu dostave robe i tereta te za prijevoz putnika u europskim gradovima.

 

Projekt je započeo u travnju 2013. godine, a završit će u travnju 2016. godine. Konzorcij projekta sastoji se od 10 partnera iz 7 europskih zemalja. Vodeći partner je Energetski institut Hrvoje Požar, a jedan od partnera je i Europska biciklistička federacija, krovna biciklistička organizacija u Europi te Packaging, Transport and Logistic research Institute (ITENE)-Istraživački institut za ambalažu, transport i logistiku iz Španjolske, Centri di conoscenza e formazione del Politecnico di Milano (Poliedra) iz Italije, Mobycon (MOB) iz Nizozemske, East Sweden Energy Agency (ESEA)-Energetska agencija istočne Švedske, Development agency sinergija (RAS)-Razvojna agencija Sinergija iz Slovenije, OCCAM iz Portugala,  Cicli Lombardo SPA (Lombardo) iz Italije i Instituto superior Technico iz Portugala.

Projekt je usmjeren prema promišljanju mobilnosti i usluga dostave robe i tereta u urbanim sredinama. Uvođenjem električnih bicikala u službe za dostavu želi se povećati brzina dostave u gradskim jezgrama, smanjiti troškove dostave, smanjiti doprinos takve djelatnosti gužvi u prometu, uštediti energija, smanjiti buka i onečišćenje ispušnim plinovima, ali i stvoriti prostor za nove tržišne prilike. Projekt se provodi na dvije razine. Jedna je suradnja s dostavnim službama koje će testirati električne bicikle i skutere te na taj način pomoći u analizi rezultata ove tehnologije, a druga je suradnja s pilot gradovima među kojima je i Grad Zadar.

U sklopu projekta pilot gradovi odnosno Grad Zadar će izraditi akcijski plan poticanja ove izrazito čiste tehnologije, organizirati info dane i prezentirati javnosti prednosti i mogućnosti ovog načina transporta ljudi i roba.  Također, Grad Zadar će promovirati projekt i putem web stranice.

Iako je projekt fokusiran na zemlje partnere, njegovi rezultati imat će utjecaj i izvan granica država partnera, što će se postići snažnom promocijom aktivnosti na razini Europe. Ovim aktivnostima, projekt želi pridonijeti ciljevima EU vezanim uz smanjenje emisija stakleničkih plinova, korištenja održive energije, energetsku učinkovitost u prometu, izgradnju kapaciteta među različitim grupama, te djelovanje na tržište i politike kako bi se stvorila konkurentna energija.

Više o projektu može se doznati na web stranici Pro-e-bike