Održana završna konferencija projekta Sustourismo
Održana završna konferencija projekta Sustourismo
Nakon tri godine plodne suradnje, uključujući provedbu 18 turističkih paketa u deset pilot područja ADRION regije, završen je projekt Sustourismo

Nakon tri godine plodne suradnje, uključujući provedbu 18 turističkih paketa u deset pilot područja ADRION regije (Solun, Preveza i Igoumenitsa u Grčkoj, Ravenna i Grado-Aquileia u Italiji, Ljubljana u Sloveniji, Zadar u Hrvatskoj, Tivat u Crnoj Gori , Berat u Albaniji i Beograd u Srbiji), razvoj jedne zajedničke mobilne aplikacije za promicanje održivog turizma, zajedničko stvaranje transnacionalne strategije o „održivom turizmu ruku pod ruku s planiranjem mobilnosti“, izgradnja velike mreže suradnje i izradu visokokvalitetnih preporuka o budućnosti turizma na ovom području te provođenje četiri webinara za izgradnju kapaciteta, partneri projekta SUSTOURISMO, financiranog u okviru Programa Interreg ADRION 2014.-2020., okupili su se na završnoj konferenciji 7. prosinca 2022. u Kongresnom centru u Trstu.

Rasprave, tijekom ovog hibridnog događaja (online i u prisutnosti), bile su usredotočene na "Digitalna rješenja i ekološki prihvatljive modele za niskougljična i održiva turistička rješenja u regiji Adrion" te na najbolje prakse i strategije za suočavanje s budućim izazovima u sektoru turizma . Događaj je bio prilika za razmjenu pronicljivih znanja s dionicima izvan projektnog konzorcija.

Prvi panel Konferencije bio je posvećen planiranju mobilnosti i održivom turizmu, gdje je g. Tito Stefanelli, TRT Trasporti e Territorio, pokazao kako je COVID-19 pokrenuo neke pozitivne promjene u obrascima transporta i mobilnosti, a nakon njega g. Andrea Stocchetti iz Sveučilište Ca 'Foscari iz Venecije koji je pokazao pozitivan učinak koji meke mjere mogu imati na planiranje i upravljanje u turizmu i mobilnosti, te g. Isidoro De Bortoli iz EURAC Researcha koji je objasnio pristup Triple Helix Cooperation primijenjen na sektor turizma.

Drugi panel bio je usmjeren na Digitalna rješenja u službi održivog turizma. Konkretno, članica tima vodećeg partnera SUSTOURISMO-a, gđa Glykeria Myrovali, iz Centra za istraživanje i tehnologiju Hellas/Hellenic Institute of Transport (CERTH/HIT), predstavila je kako digitalizacija može pomoći u odgovoru na promjene u ponašanju putnika i suočavanju s Izazovi u sektoru turizma nakon pandemije COVID-a. Gospođa Nataša Mirić iz Dubrovačke razvojne agencije (DURA) dala je konkretne primjere najboljih praksi i strategija koje su omogućile prevladavanje pretjeranog turizma u Dubrovniku od 2017. godine, uključujući implementaciju strategije pametnog grada i razvoj mobilnih aplikacija kao što su npr. 'Dubrovačko oko' za praćenje tokova i aplikaciju Dubrovnik card za koncentraciju turističke ponude u jednoj aplikaciji. Na kraju, panel rasprava je zatvorena prezentacijom i evaluacijom aplikacije SUSTOURISMO od strane gđe Kornilia-Maria Kotoula iz LP tima.

Tijekom zadnje sesije Konferencije, konzorcij je predstavio turističke pakete (kombinirana mobilnost i druge turističke usluge) razvijene i testirane u svakom pilot području projekta te je raspravljao o naučenim lekcijama i sljedećim koracima.

Tijekom ovog trogodišnjeg partnerstva, SUSTOURISMO je pokazao da je međusektorska i prekogranična suradnja ključna za potporu održivom turizmu. To je sadržano u nizu Memoranduma o razumijevanju koji su potpisani među dionicima u svakoj zemlji partneru konzorcija.

 

 

Publikacija je pripremljena uz financijsku pomoć Europske unije. Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost Grada Zadra i ni na koji način se ne može smatrati  da odražava stav Europske unije i/ili tijela programa ADRION.

This announcement has been produced with the financial assistance of the European Union. The content of the announcement is the sole responsibility of SUSTOURISMO PP7 City of Zadar and can under no circumstances be regarded as reflecting the position of the European Union and/or ADRION programme authorities.

Vezane fotografije

Održana završna konferencija projekta Sustourismo Održana završna konferencija projekta Sustourismo Održana završna konferencija projekta Sustourismo Održana završna konferencija projekta Sustourismo