Grad Zadar sudjelovao na međunarodnom seminaru u Nitri u okviru projekta VirtualArch
Grad Zadar sudjelovao na međunarodnom seminaru u Nitri u okviru projekta VirtualArch
U Nitri (Slovačka) od 22. do 24. listopada 2018. godine održan sastanak članova projektnog tima i međunarodni seminar u okviru projekta VirtualArch

Predstavnica Grada Zadra, ujedno i članica projektnog tima projekta VirtualArch, gđa. Dože-Marinić, sudjelovala je na sastanku članova projektnog tima te na međunarodnom seminaru pod nazivom "Arheologija za javnost i korištenje inovativnih tehnologija i alata za vizualizaciju" (eng. Public archaeology and the use of innovative media and visualization tools) koji su se održali prošloga tjedna, od 22. do 24. listopada 2018.g. u Nitri (Slovačka).

Na sastanku koji se održao 22. listopada 2018. godine bilo je govora o do sada izvršenim aktivnostima u okviru navedenog projekta. Grad Zadar je u periodu od svibnja, kada se posljednji projektni sastanak održao, do listopada ove godine, uspješno priveo kraju izvršenje ugovora s Međunarodnim centrom za podvodnu arheologiju kojim su prikupljeni podatci kao osnova za izradu 3D modela nalazišta. Osim toga, uz pomoć podugovorene video kompanije snimili su se kratki intervjui s lokalnim dionicima što će pridonijeti izradi projektnog videa. Naposljetku, provela se nabava za vizualizaciju, odnosno kreiranje 3D modela pilot lokacije. 

Međunarodni seminar pod nazivom "Public archaeology and the use of innovative media and visualization tools" okupio je govornike iz područja arheologije, kulturne baštine, UNESCO zaštite, muzeja, udruga koje se bave zaštitom i revitalizacijom spomenika kulture, predstavnika volonterskog rada, ali i informacijskih tehnologija koji su predstavili stajališta struke te inovacije u području virtualne stvarnosti i arheologije.

Trodnevni posjet Nitri završen je terenskim obilaskom predromaničke crkve sv. Juraj u mjestu Kostolanany pod Tribečom gdje su partneri iz Slovačke upoznali posjetitelje i ostale projektne partnere s tehničkim mogućnostima vizualizacije i digitalizacije artefakata, arheoloških terena, naselja i sakralnih objekata.

Sljedeći sastanak članova projektnog tima planiran je za ožujak 2019. godine u Sloveniji.

Vezane fotografije

Grad Zadar sudjelovao na međunarodnom seminaru u Nitri u okviru projekta VirtualArch Grad Zadar sudjelovao na međunarodnom seminaru u Nitri u okviru projekta VirtualArch Grad Zadar sudjelovao na međunarodnom seminaru u Nitri u okviru projekta VirtualArch