Zadar Organ Festival
Zadar Organ Festival

Zadar Organ Festival je unikatan projekt, prvi orguljaški festival na zadarskom području te jedini festival ovakvog tipa u Hrvatskoj i okolici.

Treće izdanje festivala obuhvatit će osam koncerata - od 1. rujna do 19. rujna 2021. godine - na kojima će se predstaviti renomirani međunarodni i hrvatski umjetnici.

Koncerti će se održati na nekoliko lokacija u Zadru i Zadarskoj županiji: na Morskim orguljama, u katedrali sv. Stošije, bibinjskoj crkvi Uznesenja BDM, na zadarskom Forumu, u atriju palače Cedulin, dvorištu Muzeja antičkog stakla te u paškom atriju Kneževa dvora. Kao dodatak programu, Umjetnička organizacija „Zara“ organizirat će događaj na kojem će djeca i mladi prezentirati svoj rad nastao kroz višednevne, također interdisciplinarne radionice (glazbena, filmska i likovna umjetnost).

Uz redovite programe orguljaških koncerata u kombinaciji s drugim instrumentima i pjevačima, program ZOF-a uključivat će interdisciplinarne i multimedijalne performanse koji će se baviti promoviranjem Zadra, suvremenih tendencija u umjetnosti, preispitivanjem tradicionalnih okvira u pristupu i doživljaju orgulja i umjetnosti uopće, rušenjem brojnih stereotipa vezanih za orgulje, širenjem percepcije o izražajnim mogućnostima instrumenta te poticanjem slobodnog i kreativnog izražavanja. U svoju će slojevitu strukturu integrirati i povijest Zadra i njegova disanja kroz stoljeća, iskoristiti već postojeći element brenda morskih orgulja te podići vrijednost nedovoljno poznatih zadarskih instrumenata.

Navedeni projekti u svom će konceptu sadržavati inovativne istraživačke i edukacijske pristupe, kako prema samom instrumentu orgulja i repertoaru, tako i prema otvaranju mogućnosti umrežavanja s drugim umjetničkim izričajima. Uz kvalitetan umjetnički program, atraktivnosti festivala pridonijet će i tehnička podrška koja će sve izvedbe u crkvenim prostorima prenositi preko video ekrana koji će publici omogućiti vizualni doživljaj orguljaševa sviranja. Za publiku koja neće moći prisustvovati izvedbama uživo, koncerti će se prenositi preko YouTube kanala.
S ovakvim sveobuhvatnim i širokim pristupom, treće izdanje festivala teži pronaći svoje mjesto među velikim svjetskim festivalima, te time pomoći podizanju umjetničkog ugleda antičkog grada Zadra.

Program

Zadar Organ Festival 2021.

  • HANNES KAWRZA & KLAUS KUCHLING

04.09.202. u 08:00 h

Ulica Blaženog Alojzija Stepinca 14, Bibinje, Hrvatska

  • HANNES KAWRZA & KLAUS KUCHLING

05.09.2021. u 08:00 h

Trg Svete Stošije, Zadar, Hrvatska

  • PAOLO ORENI

07.09.2021. u 08:00 h

Forum, Zadar, Hrvatska

  • TRIO LUR

12.09.2021. u 08:00 h

Trg Svete Stošije, Zadar, Hrvatska

  • PREDSTAVA SVILA / STAGE PLAY SILK

13.09.2021. u  08:00 h

Ul. Jurja Barakovića 5, Zadar, Hrvatska

  • ALEKSEY VYLEGZHANIN & OBERTON STRING OCTET

17.09.2021. u  08:00 h

Ulica Marka Laura Ruića 28, Pag, Hrvatska

  • ALEKSEY VYLEGZHANIN & OBERTON STRING OCTET

19.09.202. u 08:00 h

Poljana Zemaljskog odbora 1, Zadar, Hrvatska

Vezane fotografije

Zadar Organ Festival