"Sei solo I" I 62. Glazbene večeri u sv. Donatu
"Sei solo I" I 62. Glazbene večeri u sv. Donatu
sri, 20. VII. 22.
21:00
 
GLAZBENE VEČERI U SV. DONATU
 

SEI SOLO I
Marco Graziani, violina

Johann Sebastian Bach: BWV 1001, 1002, 1003

Marco Graziani(Rijeka, 1988.) violinu je počeo učiti u dobi od sedam godina kod prof. Krunoslava Peljhana u Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova u Rijeci, a od 2000. godine i kod prof. Leonida Sorokowa, u čijoj klasi je diplomirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 2010., stekavši zvanje magistra muzike. Iste godine postaje i asistent na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje od 2016. djeluje kao docent. Koncertni je majstor Zadarskoga komornog orkestra od 2011., a od 2012. do 2016. obnašao je funkciju koncertnoga majstora orkestra Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.

Od 1999. redovito pohađa mnoge ljetne i zimske seminare u Hrvatskoj, Austriji, Italiji i Japanu, pod vodstvom profesora Dore Schwarzberg, Marine i Leonida Sorokowa, Alexandra Vinnitzkoga, Pavela Vernikova, Pinchasa Zukermana, Viktora Tretyakova, Gerharda Schulza i Zakhara Brona. Polazi ljetne seminare u Sieni, pri sveučilištu Accademia Chigiana te, zahvaljujući Fondaciji Stauffer, mjesečne majstorske seminare koje održava poznati talijanski violinist Salvatore Accardo u Cremoni.

Kao solist i član mnogih komornih sastava nastupa na brojnim državnim i međunarodnim natjecanjima na kojima postiže zapažene rezultate. Višestruki je dobitnik prvih nagrada na Hrvatskim natjecanjima učenika i studenata glazbe i plesa, natjecanjima Zajčevi daniEtide i skale, europskom Natjecanju Alfredo i Wanda Marcosig u Goriziji, natjecanju Grand Prix Lions Cluba Rijeka i na natjecanju Istria Nobilissima, na kojem je, osim prve nagrade, osvojio i posebnu nagradu – snimanje nosača zvuka u Trstu (što je ostvareno uz pratnju uglednoga armenskog pijanista Rubena Dalibaltayana).

Laureat je velikih međunarodnih natjecanja u Lisabonu, Moskvi, Astani i Beču. Proglašen je najuspješnijim mladim glazbenikom godine 2006. te je osvojio nagradu Zagrebačke filharmonije i PBZ Carda. Dobitnik je i državne Nagrade Stjepan Šulek za najbolju violinističku izvedbu u 2005. i 2006. godini za izvedbu Prvoga violinskog koncerta S. Prokofjeva. Godine 2007. primio je godišnju Nagradu grada Rijeke za vrhunske koncertne, umjetničke i natjecateljske uspjehe u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnik je Nagrade Ivo Vuljević za sveukupno umjetničko djelovanje u 2014. godini.

Solistički, u komornim sastavima i s orkestrima uspješno se predstavio publici u Hrvatskoj, Austriji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Italiji, Nizozemskoj, Litvi, Njemačkoj, Portugalu, Poljskoj, Japanu i Rusiji. Nastupio je kao solist sa Slovenskom filharmonijom, Festivalskim simfonijskim orkestrom u Lisabonu, Kaunaškom filharmonijom, Vojvođanskim simfonijskim orkestrom, Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom HRT-a, Orkestrom opere HNK-a Ivana pl. Zajca u Rijeci, Orkestrom opere HNK-a u Splitu, Zagrebačkim solistima te s Hrvatskim, Splitskim, Zadarskim i Varaždinskim komornim orkestrom.

Godine 2009. snimio je svoj drugi nosač zvuka u suradnji s violončelistom Stjepanom Hauserom, odabravši djela Bacha, Kodalya, Sollime i Händela/Halvorsena. Godine 2011. osnovao je Hrvatski gudački kvartet s kojim je ostvario mnogobrojne zapažene nastupe te 2014. pobijedio na TribiniDarko Lukić u Zagrebu. Godine 2012. osvojio je prvu nagradu na prvom Hrvatskom natjecanju mladih glazbenih umjetnika Papandopulo. Dvije godine poslije nagrađen je nagradom Judita za nastup na Splitskom ljetu, za izvedbu Violinskog koncerta u D-duru P. I. Čajkovskog.

Vezane fotografije

"Sei solo I" I 62. Glazbene večeri u sv. Donatu "Sei solo I" I 62. Glazbene večeri u sv. Donatu