Predstava "Tko je ubio mog oca" I Drama plus
Predstava "Tko je ubio mog oca" I Drama plus
Monodrama u režiji Vinka Radovčića i produkciji Drame plus

U petak, 28. siječnja i subotu, 29. siječnja 2022. godine u okviru Večernje scene Kazališta lutaka Zadar s početkom u 20:30 u Kazalištu lutaka Zadar bit će izvedena dramska predstava “Tko je ubio mog oca” Édouarda Louisa u režiji Vinka Radovčića i produkciji Drame plus iz Zadra.

Predstava donosi priču o ocu, tvorničkom radniku, otprije poznatom iz prvijenca Édouarda Louisa, autobiografskog romana "Raskrstimo s Eddyjem", kojemu su težak fizički rad, pretrpljene nepravde, postupno ukidanje radničkih prava slomili, kako tijelo, tako i duh.

Autorski tim predstave

  • Redatelj: Vinko Radovčić
  • Prijevod: Zlatko Wurzberg
  • Nakladnik: Naklada OceanMore
  • Dramaturginja: Antonela Tošić
  • Scenograf: Luka Lang
  • Kostimografkinja: Anita Goreta
  • Odabir glazbe: Vinko Radovčić
  • Oblikovatelj svjetla: Frane Papić
  • Oblikovatelj tona: Mate Petričević
  • Izrada rekvizita: Ljiljana Surać
  • Inspicijent i kreativni producent: Domagoj Lindinger
  • Igra: Marko Kasalo

Édouard Louis (rođen 1992. godine kao Eddy Bellegueule, a odrastao u selu Hallencourt na sjeveru Francuske) vraća se u djetinjstvo i mladost da bi se pomirio s ocem i ispričao njegovu priču, jasno upirući prstom u krivce mnogih nepravdi koje su zadesile život njegova oca pa tako i cijele njegove obitelji. On je rođen u okolini u kojoj su nasilje, a pogotovo ono muškaraca nad ženama svakodnevna i vrlo normalna, čak i očekivana pojava, u okolini koja tolerira i podrazumijeva alkoholizam, siromaštvo kao datost i koja ne vidi svrhu u obrazovanju. Jer, izlaza nema, a prelazak na višu stepenicu je teško, gotovo nemoguće ostvariti, premda je sam Édouard pokazao da je itekako moguće i to upravo putem obrazovanja.

Kakvo je to društveno prihvaćeno ponašanje i osjećanje kada govorimo o »rodnim odijelima«, seksualnoj orijentaciji koja je svakako osobna datost pojedinca, koji u našem, kao i Louisovom kontekstu, mora svoje privatne bitke voditi u javnom prostoru? Kako je to biti senzibilan, propitkivati i otkrivati svoju seksualnost u okolini koja od muškarca očekuje da se što prije ispiše iz škole, počne raditi i piti, zasnuje obitelj, na kojoj će onda moći izražavati svoj bijes i frustraciju? To se sve rekonstruira u ovoj monodrami u režiji Vinka Radovčića u kojoj igra Marko Kasalo.

Autobiografski roman "Tko je ubio mog oca" Édouarda Louisa objavljen je 2018. godine, a hrvatski prijevod Zlatka Wurzberga u nakladi nakladnika OceanMore objavljen je 2020. godine te je ovo prvo postavljanje tog teksta na hrvatskim pozornicama. Predstava se izvodi pod pokroviteljstvom Upravnog odjela za kulturu i šport Grada ZadraPredstava se izvodi uz dobivena autorska prava The Wylie Agency (UK) LTD iz Londona. Naslov izvornika: Qui a tué mon père Copyright ©️ 2018, Édouard Louis Sva prava pridržana. S obzirom na epidemiološke mjere i ograničen broj mjesta u gledalištu, potrebna je rezervacije ulaznica na facebooku Drame plus ili na e-mail: uzkudramaplus@gmail.com ili na broj mobitela (sms-om): 098779703. Ulaznice će, po cijeni od 60,00 kuna, biti u prodaji od 19:30 na dan igranja predstave na blagajni Kazališta lutaka Zadar.

Vezane fotografije

Predstava "Tko je ubio mog oca" I Drama plus Predstava "Tko je ubio mog oca" I Drama plus