Obilježavanje 12. godišnjice Muzeja antičkog stakla u Zadru
Obilježavanje 12. godišnjice Muzeja antičkog stakla u Zadru

Dana 5. svibnja 2021. godine, u sklopu obilježavanja 12. godišnjice Muzeja antičkog stakla Zadar, bit će otvorene za javnost tri nove privremene izložbe. 

Izložba "Izvornici, kopije, imitati" autora Šime Perovića, višeg restauratora i kustosa u Muzeju antičkog stakla u Zadru bit će otvorena do 5. rujna 2021. u Maloj izložbenoj dvorani Muzeja. Ovom izložbom, uz ekskluzivne izvornike Muzeja antičkog stakla u Zadru te iz više muzeja diljem Hrvatske - Arheološkog muzeja Narona, Muzeja Mimara, Arheološkog muzeja u Zadru, Zavičajnog muzeja Biograd na moru, prezentiraju se i staklene kopije muzejskih predmeta iz različitih povijesnih razdoblja izrađene istom tehnikom kao izvornik, ali i više varijanti reprodukcija napravljenih od zamjenskih sintetičkih materijala ili uz pomoć digitalne tehnologije.

Izložba "Mediteranski trenutci" mađarske umjetnice i dizajnerice Edit Szűr-Szabó bit će otvorena do 15. rujna 2021 u velikoj izložbenoj dvorani Muzeja. Kustos izložbe je Jadranka Belevski, viša kustosica - dokumentarist u Muzeju antičkog stakla u Zadru. Edit Szűr-Szabó izlaže svoj ciklus skulptura izrađenih u staklenom mozaiku pod nazivom Mediteranska poruka ili kako ga još naziva Catwalk, u kojem donosi 11 skulptura mačaka na modnoj pisti s pogledom na more u Zadru, neobičnih mačaka, koje su alter ego ove umjetnice. Staklo, je u mozaičnoj umjetnosti u povijesti korišteno za zidne i stropne mozaike, a izložbom Mediteranski trenutci umjetnica ga donosi u i svojim skulpturama.

Izložba iz ciklusa didaktičko - informativnih izložbi „MiniMas – Staklene bočice oblika datulje“ autorice Anamarije Eterović Borzić, više kustosice u Muzeju antičkog stakla u Zadru moći će se pogledati do 5. listopada 2021. Povodom dvanaestog rođendana Muzeja antičkog stakla u Zadru otvara se prva u nizu izložbi malog formata iz didaktičko – informativnog ciklusa MiniMas. Riječ je o izložbenom projektu čiji se koncept temelji na ideji da je svaki muzejski predmet, bez obzira na veličinu, funkciju, stanje ili atraktivnost svojevrsno povijesno svjedočanstvo kroz koje se mogu ispričati raznorazne zanimljive priča iz svakodnevnog života u doba antike.

Vezane fotografije

Obilježavanje 12. godišnjice Muzeja antičkog stakla u Zadru Obilježavanje 12. godišnjice Muzeja antičkog stakla u Zadru Obilježavanje 12. godišnjice Muzeja antičkog stakla u Zadru Obilježavanje 12. godišnjice Muzeja antičkog stakla u Zadru