60. Glazbene večeri u sv. Donatu - Za Pavla
60. Glazbene večeri u sv. Donatu - Za Pavla
Završnica 60. Glazbenih večeri u Sv. Donatu u znaku Pavla Dešpalja
14. 8., petak, Crkva sv. Nikole, 21 h
Za Pavla
ZADARSKI KOMORNI ORKESTAR
Ivan Hut, dirigent
Marta Hut, sopran
Nela Šarić, sopran
Marco Graziani, violina
Š. Dešpalj, J. S. Bach, J. M. Stratik,
P. Dešpalj, J. Hatze, B. Bersa

 

Posljednjim koncertom ovogodišnjih Večeri vraćamo se u davnu 1961. godinu, kad je 14. kolovoza crkva sv. Donata nakon višestoljetnoga sna otvorila vrata glazbi i koncertnoj publici prvim koncertom prvih (u ono vrijeme nazvanih) Muzičkih večeri u Donatu! Nastupio je tada novoosnovani Zadarski komorni orkestar i otvorio manifestaciju skladbom Moba koju je posebno za tu prigodu skladao Pavlov otac Šime Dešpalj.

Mobom će se otvoriti i ovaj, posljednji koncert ovogodišnjih Večeri koji će svojom posvetom i programom biti svojevrsni hommage i prvim, ali i svim ostalim Glazbenim večerima u Sv. Donatu. Prvi će dio koncerta početi baš kao i prva večer 1961. godine: Dešpaljevom Mobom te Bachovim Violinskim koncertom u a-molu. Uslijedit će Sinfonia u D-duru Josipa Mihovila Stratika, pripadnika zadarske plemićke obitelji iz 18. stoljeća, te izbor solopopijevki Josipa Hatzea i Blagoja Berse u instrumentacijama Pavla Dešpalja.

Koncert je posvećen Pavlu Dešpalju, Zadraninu čiji je vizionarski duh učinio crkvu sv. Donata jednim od najposebnijih koncertnih prostora, a Glazbene večeri u Sv. Donatu jednim od najstarijih hrvatskih glazbenih festivala! Nastupa Zadarski komorni orkestar pod ravnanjem maestra Ivana Huta uz koncertnog majstora Marca Grazianija te sopranistice Martu Hut i Nelu Šarić.

Koncert se neće održati u crkvi sv. Donata, koja je premala da bi u nju stao dovoljan broj zainteresirane publike uz poštivanje epidemioloških mjera, nego, već uobičajeno, u crkvi sv. Nikole koja se svojim proporcijama i veoma dobrom akustikom pokazala i više nego dostojnom zamjenom, u petak 14. kolovoza s početkom u 21 sat. Ulaznice za koncert po cijeni od 70 kn mogu se pronaći na info pultu Kneževe palače od 11 do 13 i od 19 do 21 sat, te online na adresi ulaznice.hr