Savjetovanje s javnošću o Nacrtu prijedloga izmjena i dopuna Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja u Gradu Zadru.
Savjetovanje s javnošću o Nacrtu prijedloga izmjena i dopuna Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja u Gradu Zadru.
Najava savjetovanja s javnošću.

Upravni odjel za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša Grada Zadra pokreće postupak savjetovanja s javnošću o Nacrtu prijedloga izmjena i dopuna Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja u Gradu Zadru.

Taj Prijedlog ima za cilj poboljšati protočnost vozila, umanjiti prometne gužve i pritisak na sustav prometa u mirovanju u povijesnoj jezgri Grada Zadra, a time i omogućiti veću dostupnost parkirališnih mjesta stanarima Poluotoka i ostalim stanovnicima Grada Zadra. Naime, proteklih je godina tijekom ljetnih mjeseci, kroz sustav mjerenja prometa, zabilježeno u prosjeku 15 do 17 tisuća ulazaka vozila na područje Poluotoka dnevno, dok je na istom prostoru tek 995 parkirališnih mjesta.

Prijedlog izmjena i dopuna Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja u Gradu Zadru odnosi se na razdoblje trajanja „ljetnog“ režima naplate parkiranja. Tako je novim Prijedlogom predviđeno  produženje tog razdoblja od 15. lipnja do 15. rujna umjesto dosadašnjeg od 1. srpnja do 31. kolovoza. Razlog toj izmjeni je produženo trajanje turističke sezone, a predloženo razdoblje prati sve ostale akte Grada Zadra koji uzimaju u obzir kretanja turističkog prometa.

Druga izmjena odnosi se na cijene parkiranja u 1. i 2. zoni. U navedenom razdoblju predlaže se izmjena cijena s dosadašnjih 12 i 10 kuna, na 15 kuna po satu. Mjera je to kojom se postiže rasterećenje prometnica i parkirališnog prostora na samom Poluotoku tijekom najvećih prometnih gužvi. S intencijom rasterećenja povijesne jezgre i njene spomeničke baštine, cijene javnih parkirališnih prostora u neposrednoj blizini i pješice lako dostupnih Poluotoku – Ravnica (prostor uz dvoranu Jazine), Trga Kneza Višeslava (bivša Mala pijaca na Relji), Branimirove obale (prostor ispred zgrada Ljepotice)  se ne mijenjaju i iznose minimalne 2, odnosno 3 kune po satu.

Također, nepromijenjene ostaju i cijene povlaštenih mjesečnih karata: za sve fizičke osobe po cijeni od 150 kuna mjesečno, za pravne osobe 200 kuna mjesečno, a za stanare Poluotoka i sve one koji imaju prebivalište na području omeđenom ulicama I. Mažuranića, dr. F. Tuđmana, E. Kvaternika, N. Šubića i M. Marulića, 50 kuna mjesečno.

Za usporedbu s drugim gradovima na hrvatskoj obali u kojima je izražen turistički promet, razdoblje ljetnog režima naplate javnog parkinga u Dubrovniku je 6 mjeseci, u Splitu i Puli 4 mjeseca. Sat parkiranja na javnim parkiralištima tijekom tog razdoblja u najskupljoj zoni u Dubrovniku iznosi 75 kuna (najjeftinija 10 kuna), u Splitu 20 kuna (najjeftinija 3 kune),  a u Puli 15 kuna (najjeftinija 4 kune).

Najjeftinije parkiranje u sustavu naplate javnog parkirališta je u Zadru i iznosi 2 kune po satu.

Navedeni je Prijedlog u skladu s ostalim aktivnostima učinkovitog planiranja i održivog upravljanja prometom zadarskom povijesnom jezgrom kroz ostale mjere smanjenja zagađenja zraka ispušnim plinovima i smanjenja prometnog opterećenja.

Svi zainteresirani mogu se od 5. travnja ove godine pobliže upoznati s Nacrtom prijedloga izmjena i dopuna Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja u Gradu Zadru na službenim internetskim stranicama Grada Zadra te tijekom idućih mjesec dana iznijeti svoja mišljenja, primjedbe i prijedloge na e-mail adresu komunalno.savjetovanje@grad-zadar.hr.