Osnovne škole Grada Zadra  na Diplomtaskom sajmu u Budimpešti
Osnovne škole Grada Zadra na Diplomtaskom sajmu u Budimpešti
Predstavile se školske zadruge.

 

Na temelju projekta CHAT (Croatian-Hungarian Alliance Team) - projekt razmjene ucenika izmedu OŠ Krune Krstića, Zadar i OŠ Theresa Town, iz okruga Terezvaros (okrug Budimpešte koji je pobratimljen s Gradom Zadrom) Veleposlanstvo RH u Mađarskoj pozvalo je osnovne škole Grada Zadra na sudjelovanje na Diplomtaskom sajmu u Budimpešti, koji se održao 02. prosinca 2018. godine.

          Cilj Diplomatskog sajma je predstaviti pojedine zemlje kroz njihovu kulturu, poglavito glazbu, ples, tradicionalne obrte, suvenire i hranu, a ukupan prihod donira se dječjim organizacijama i ustanovama. Ovaj događaj postao je izuzetno lijepom tradicijom i primjerom međunarodne suradnje zahvaljujući sudjelovanju i entuzijazmu brojnih diplomatskih predstavništava sa sjedištem u Budimpešti. Pokroviteljica ovoga osmoga po redu Diplomatskog sajma u Budimpešti je supruga Predsjednika Republike Mađarske, gđa. Anita Herczegh. Ovogodišnji prihod Diplomatskog sajma dodijelit će se Pedijatrijskom onkološkom odjelu Sveučilišta Semmelweis, Institutu Peto za djecu oboljelu od cerebralne paralize, obrazovnom programu za romsku djecu 'A Mi Hazunk' u Esztergomu, te Institutu SOFI u Budimpešti, specijaliziranom za obrazovanje i razvoj nadarene djece.

Osnovne škole su pozvane da doniranjem proizvoda svojih učeničkih zadruga predstave i promoviraju Zadar i Republiku Hrvatsku. Ovoj akciji odazvale su se OŠ Krune Krstića (učenička zadruga “Arbanasi”), OŠ Petra Preradovića (učenička zadruga “Mlade ruke”), OŠ Šime Budinića (učenićka zadruga “Điran”), OŠ Voštarnica (učenička zadruga “Mocire”) i OŠ Bartula Kašića (učenička zadruga “Maraška”) koja je, uz donaciju svojih proizvoda, izradila i prigodni plakat kojim je ukrašen štand Republike Hrvatske.

Uz osnovne škole Grada Zadra i njihove zadruge sudjelovanju na Sajmu se odazvala i gđa. Sandra Babac, vlasnica brenda “Šinjorina Smokva”, te nesebično donirala svoje proizvode.

Suradnja Veleposlanstva RH u Mađarskoj i Upravnog odjela za odgoj i školstvo, te zadarskih osnovnih škola se nastavlja, kao i projekt razmjene učenika CHAT. U planu je obilježavanje Dana smokve u rujnu 2019. godine kojeg organizira Veleposlanstvo RH, a održat će se u Budimpešti.

Vezane fotografije

Osnovne škole Grada Zadra  na Diplomtaskom sajmu u Budimpešti Osnovne škole Grada Zadra  na Diplomtaskom sajmu u Budimpešti Osnovne škole Grada Zadra  na Diplomtaskom sajmu u Budimpešti Osnovne škole Grada Zadra  na Diplomtaskom sajmu u Budimpešti Osnovne škole Grada Zadra  na Diplomtaskom sajmu u Budimpešti Osnovne škole Grada Zadra  na Diplomtaskom sajmu u Budimpešti Osnovne škole Grada Zadra  na Diplomtaskom sajmu u Budimpešti Osnovne škole Grada Zadra  na Diplomtaskom sajmu u Budimpešti