Najava predavanja ''Suočavanje s dijagnozom - što se događa s obitelji?''
Najava predavanja ''Suočavanje s dijagnozom - što se događa s obitelji?''
Četvrtak, 15. rujna 2022. godine, Multimedijalna dvorana Gradske knjižnice Zadar, s početkom u 18:00 sati

U organizaciji Udruge djece oboljele od dijabetesa i njihovih roditelja – „Cukrići“ Zadar i Grada Zadra, u četvrtak, 15. rujna 2022. godine, u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar, s početkom u 18:00 sati, održat će se predavanje na temu ''Suočavanje s dijagnozom - što se događa s obitelji?''.

Predavačica je psihoterapeutkinja mr. sc. Polona Bencun – Gumzej, dr. med. spec. škol. med., liječnica, specijalistica školske i sveučilišne medicine te psihoterapeutkinja za djecu, obitelj i odrasle sa višegodišnjim iskustvom u radu s djecom i obiteljima. Dr. med. Bencun – Gumzej bavi se i javnim radom te je dosad održala niz predavanja na temu roditeljstva, odrastanja i uloge škole u odrastanju djeteta. Stručna je suradnica u više škola i sudjeluje u nizu edukacija pomoćnika u nastavi i trajnim edukacijama profesora. Dugi niz godina surađuje s udrugama koje pružaju psihosocijalnu pomoć oboljelima (PTSP i kronične bolesti) u Zadru i Kninu.

Suočavanje s dijagnozom

Kronična bolest utječe na ustaljenu dinamiku obitelji. Kako će reagirati obitelj suočena s kroničnom bolešću svoga člana ovisi o obiteljskoj dinamici, jedinstvenoj ravnoteži članova obitelji i odnosima među njima. Neupitno je nužna promjena dotadašnjeg načina života cijele obitelji te prilagodba zahtjevima bolesti. Kod članova obitelji suočenih s bolešću jednog člana u početku dominira negacija, slijedi depresivna faza i žalovanje te polako dolazi do prihvaćanje.

Spoznaja da ste oboljeli od kronične bolest koja, da bi bila pod kontrolom, zahtijeva potpunu posvećenost aktivira psihološke mehanizme adaptacije na bolest. Adekvatno zbrinjavanje šećerne bolesti zahtijeva mnogo planiranja i prilagodbe te se javljaju nove obaveze koje prije bolesti nisu postojale. Budući da bolest od oboljelih traži promjenu ponašanja i vrlo visoku samokontrolu, takvi zahtjevi mogu postati opterećujući.

Brojnim je istraživanjima potvrđeno da se kod osoba sa šećernom bolesti češće javljaju anksiozni i poremećaji raspoloženja nego u općoj populaciji. Problemi s kojima se oboljeli suočavaju su osjećaj različitosti od drugih, nepridržavanje preporuka liječenja te s tim povezana krivnja, javljaju se strahovi vezani uz dugoročne komplikacije, hipoglikemiju, inzulin i igle. Jedan od specifičnih strahova odnosi se na strah od diskriminacije.

Radi se o procesima koji se događaju (uz određene specifičnosti) u svim obiteljima u kojima dijete ima kroničnu ili ozbiljnu bolest ili invalidnost! Kako se suočiti i nositi sa svim ovim izazovima reći će Vam i u tome pomoći dr.med. Bencun – Gumzej na predavanju.

Predavanje je organizirano je u sklopu Projekta CUKAR 5.0, ukupne vrijednosti 467.320,80 HRK koji je sufinancirala EU iz ESF-a u ukupnom iznosu od 397.222,68 HRK u okviru Poziva „Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice“. Nositelj projekta je Udruga djece oboljele od dijabetesa i njihovih roditelja Cukrići - Zadar a partneri su Grad Zadar i Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića, Zadar. Praćenje predavanja bit će omogućeno i putem FB stranice „Cukrići – Zadar“.

Više o Projektu CUKAR 5.0 možete pronaći na web stranici Udruge Cukrići.

Vezane fotografije

Najava predavanja ''Suočavanje s dijagnozom - što se događa s obitelji?'' Najava predavanja ''Suočavanje s dijagnozom - što se događa s obitelji?'' Najava predavanja ''Suočavanje s dijagnozom - što se događa s obitelji?'' Najava predavanja ''Suočavanje s dijagnozom - što se događa s obitelji?''