Umjetnici i znanstvenici zajedno protiv morskog otpada
Umjetnici i znanstvenici zajedno protiv morskog otpada
Silba

Umjetnici i znanstvenici pozivaju na borbu protiv morskog otpada. Ovaj, produženi vikend može se provesti aktivno, na Silbi, programom ispunjenim aktivnostima kojem je cilj zaštita okoliša i zelenog bisera Jadrana.

Višednevna akcija, zajedničke edukacije i borbe protiv otpada započinju u petak, 21. lipnja, već tradicionalnom radionicom suhozidne gradnje MOCIR KAPAR #4, koja se, u suradnji s udrugom Dragodid ,organizira već četvrtu godinu za redom. Dosad je obnovljeno na desetke metara silbenskih suhozida, a osmišljena je i nova suhozidna struktura - kapareta, stožac od suhozida koji je ime dobio kombinacijom riječi Toreta i kapara. Voditelj radionice je Andro Nigoević.

U subotu, 22. lipnja, slijedi akcija čišćenja morskog otpada koju zajedno organiziraju umjetnici iz umjetničke organizacije Silba Environment Art, kroz projekt GEA Garbage Epic Art, i Društvo istraživača mora “20000 milja”. Kroz njihov projekt monitoringa otpada na morskom dnu čiste se plaže i podmorje te radi monitoring prikupljenog otpada na dvije lokacije, 22. i 24. lipnja.

Nedjelja, 23. lipnja, rezervirana je za edukacije koje će voditi Marko Čapek iz Tera Hub-a i Anamarija Prgomet, koja stoji iza inicijative Zero Waste Croatia. Marko Čapek će održati radionicu izrade prirodnih deterdženata i kozmetike. Radi kroz udrugu TERRA HUB koja je suorganizator inicijative "Adriatic Plastic Challenge" i kroz svoj obrt KOINONIA kroz koji razvija inicijativu „Održivi život“. Anamarija Prgomet održat će edukativno – praktično predavanje o plastici, životu bez otpada i pokazati kako je, uz malo organizacije i kreativnosti, takav život moguć. Životni stil s nula otpada (eng. zero waste) je sve popularniji pokret u svijetu zbog sve većeg zagađenja okoliša. Zasniva se na ideji neodlaganja otpada na odlagališta i u spalionice.

Aktivnosti ove zajedničke inicijative umjetnika i znanstvenika završavaju 26. lipnja edukativnim predavanjem o otpadu u moru, u Jadranu: "Koliko ga ima? Zašto? Otkuda dolazi i predstavlja li ono stvarni problem? Kako su biologija mora i znanost vezane uz njega?" Odgovore na ova pitanja, i mnogo više, dat će predavači Barbara Čolić i Hrvoje Čižmek iz Društva 20000 milja.

Aktivnosti ovog programa dio su projekta "GEA - Garbage Epic Art", udruge Mavena, čiju provedbu sufinancira Grad Zadar, te projekta "SOS Silba Off Season", umjetničke organizacije SEA Silba Environment Art, čiju provedbu sufinanciraju Grad Zadar i Ministarstvo kulture RH. Rad umjetničke organizacije SEA Silba Environment Art financijski podržava Zaklada Kultura nova.


PROGRAM

Petak, 21.6.2019. - MOCIR KAPAR #4
Radionica suhozidne gradnje
OPG Dlana
9h: Polazak kod trafostanice

Subota, 22.6. - ZAJEDNO PROTIV MORSKOG OTPADA! #1
Akcija čišćenja i monitoringa otpada na morskom dnu
Sv. Ante i Južni porat
8h: Polazak kod Alavije
9-11h: Čišćenje plaža i podmorja *
11-13h: Monitoring otpada

Nedjelja, 23.6. - PRIRODNO ZA PRIRODU
Zgrada MO Silba
16-19h: Radionica izrade prirodnih deterdženata i kozmetike (Marko Capek, Terra Hub)
19- 21h: Edukativno – praktično predavanje o plastici i životu bez otpada (Anamarija Prgomet, Zero Waste)

Ponedjeljak, 24.6. - ZAJEDNO PROTIV MORSKOG OTPADA! #2
Akcija čišćenja i monitoringa otpada na morskom dnu
Paprenica i Lojišće
8h: Polazak kod Alavije
9 -11h: Čišćenje plaža i podmorja *
11-13h: Monitoring otpada

Srijeda, 26.6. - OTPAD U MORU - URBANI „MIT” ILI STVARNOST?
20h: Edukativno praktično predavanje u prostorima Zadruge

*Sudionicima akcija čišćenja osiguran materijal za čišćenje (rukavice i vreće za prikupljanje) te osvježenje! Svi programi su besplatni!

 

Organizatori:
Društvo istraživača mora 20000 milja - 20000 Leagues Society, 
Mavena, SEA Silba Environment Art