U potrazi za pričom… I Poduzetnica Marina Battara
U potrazi za pričom… I Poduzetnica Marina Battara
„Poduzetnica Marina Battara“ je pronađena priča za 2022. godinu u sklopu projekta "U potrazi za pričom..." udruge Manufaktura Ideja

Udruga Manufaktura Ideja iz Zadra u sklopu projekta „U potrazi za pričom…“, a u povodu Svjetskog dana pripovijedanja, predstavlja pronađenu priču za 2022. – „Poduzetnica Marina Battara“.

Cilj projekta zadarske Udruge Manufaktura Ideja, pod nazivom „U potrazi za pričom…“, je da kroz tradicijski oblik usmenog pripovijedanja promiče nematerijalnu kulturu, njeguje kontinuitet međugeneracijske komunikacije s ciljem prijenosa: znanja, iskustva, umijeća, jezika i usmene predaje. Inspiraciju za potragu i oživljavanje prošlosti Stručni tim Udruge nalazi u povijesnim izvorima, bilješkama, predajama, u zabilježenoj povijesti i tradiciji Zadra i zadarskoga zaleđa. U njegovoj stoljetnoj povijesti bezbroj je napisanih ali i nenapisanih stranica. Valja u njih zaviriti, otvoriti ih…, usmeno prenijeti (ispripovijedati), a pronađenu priču potom posvojiti, učiniti je – biljegom vlastitog identiteta.

Pronađena priča, nakon priča „Moja sestra Čika“ (2020.) i „Udovica Melia“ (2021.) je: „Poduzetnica Marina Battara“. U fokusu pripovijedanja je i ove godina jedna sposobna i hrabra žena, udovica, samohrana majka devetoro djece koja je usprkos političkim prilikama, dugovima, konkurenciji i sl. bila upraviteljica tiskare i knjigovežnice Battara koju je naslijedila od svoga preminulog supruga Antonija Luigia. Marina Battara bila je na čelu obiteljske tvrtke od 1817. do 1831., a zasigurno i kasnije kad ju je već bila predala svojim sinovima koji su je vodili do 1873. Ona sama se potpisuje kao starateljica sinova svoga muža A. L. Battare, a samu tvrtku potpisuje kao Tvrtku pok. A. L. Battare, tiskara i knjižara. Osim o sposobnoj ženi – poduzetnici i izdanjima koja su izlazila iz njezine obiteljske tiskare od kojih se mnogi čuvaju u Zadru i šire, priča je to i o tiskanoj knjizi koja je 71 godinu u kontinuitetu izlazila iz tiskarske radionice Battara, knjizi koja doprinosi razumijevanju povijesno-kulturnog razvoja Dalmacije 19. stoljeća i Zadra u njoj što je nemoguće bez sagledavanja goleme, presudne uloge koju u tom razvoju ima tiskarstvo.

Svjetski dan pripovijedanja 2022. obilježit će se 20. i 21.3.2022. predstavljanjem pronađene priče. U nedjelju, 20.3.2022. u 16:33 (trenutak proljetne ravnodnevnice), u Preku – pripovijedanjem te razgledavanjem tiskarske radionice u sklopu Samostana sv. Pavla Pustinjaka na otočiću Galevac u kojemu je 100 godina kasnije (od 1930. do 1945.) djelovala tiskara Jadran. Sutradan, 21.3.2022., u OŠ Stanovi i OŠ Šime Budinića održat će se radionice pripovijedanja pronađene priče.

- Nositelji aktivnosti su: Nina Dokoza, Božena Ivankov, Ana Fundak, Marija Nola Škifić, Milenka Bukvić, Elvira Katić, Marina Maruna i volonteri Udruge.

Program sufinancira Grad Zadar u sklopu javnih potreba u kulturi.

Vezane fotografije

U potrazi za pričom… I Poduzetnica Marina Battara