Svečano otvorenje izložbe "Anđeli" Ive Pervana
Svečano otvorenje izložbe "Anđeli" Ive Pervana

Prokultura  - Split i Arheološki muzej u Zadru uz potporu OTP banke organiziraju svečano otvorenje izložbe "Anđeli" Ive Pervana u srijedu 30. rujna 2020. s početkom u 12h u Crkvi sv. Donata.

Ivo Pervan rođen je 24.06.1947. u Splitu. Fotografijom se počinje baviti već u srednjoj školi, a nakon diplome nastavlja raditi kao samostalni fotograf. Od 90.-ih godina surađuje s turističkim agencijama i zajednicama, te plakat s njegovim uratkom uskoro osvaja 1. mjesto na svjetskom natječaju za turistički plakat 1992. u Beču za plakat grada Splita. To je samo prva od niza takvih nagrada, te su plakati s njegovim fotografijama Hrvatskoj donijeli sedam međunarodnih nagrada. Godine 1997. otvara svoj fotografski studio.

Čest motiv u njegovom radu jest kulturna i prirodna baština Hrvatske, odnosno njegova želja da očuva tu baštinu, kao i povijest svog naroda. Njegovo nastojanje da ovjekovječi svoje nasljeđe dovodi do njegove učestale suradnje na izradi turističkih publikacija poput brošura, vodiča, razglednica, turističkih revija, i sl. Od 1995. godine oko 3000 motiva sa njegovih fotografija zastupljeno je na razglednicama Hrvatske. Pored njegovog sudjelovanja na projektima očuvanja baštine, on i samoinicijativno ulaže napore na tom planu. Tu se može posebno istaknuti njegov rad na  dokumentiranju ljepote crkava u Istri, Dalmaciji i diljem Hrvatske. Organizira i niz projekcija dijapozitiva na temu Hrvatske kulturne i prirodne baštine. Sveukupnost njegove dijateke uključuje preko 200.000 slajdova, a njegova rastuća digitalna zbirka trenutno broji preko 500.000 slika.

Od početka svog rada do danas, Ivo Pervan objavio je 35 autorskih foto-monografija, te je sudjelovao kad suautor na preko 100. Tokom godina održao je i velik broj izložbi, ponajviše svog rada na promidžbi hrvatske baštine i turizma. Od osnutka svog studija objavljuje radove u časopisima kao što su Cicero, Vox, Jet Set, Livingstone, Michelin-Editions des Voyages (Francuska), Brandt Travel Guides (Engleska), Krakow Partner (Njemačka) i Geo France, a tokom 2000-ih godina Adriatic Croatia International Club koristi njegove fotografije za svoj katalog. Plakati s njegovim radovima su dvaput osvojili prestižnu Red Dot nagradu. Svojim fotografijama sudjeluje u izradi reportaža za Inflight izdanja aviokompanije Croatia Airlines, kao i u časopisu Yachts Croatia, u kojima na svoj karakterističan način predstavlja hrvatsku kulturu i prirodne ljepote jadranske obale.

Prokultura - Opservatorij kulturnih politika - Split (Prokultura- Split) neprofitna je organizacija koja više od dvadeset godina istražuje područje kulturnih i obrazovnih politika pod vodstvom utemeljiteljica i predsjednice dr.sc. Nansi Ivanišević. Brojni projekti ostvareni u suradnji s različitim partnerima iz javnog života Hrvatske i inozemstva ukazuju na ulogu i važnost umjetnosti i baštine u razvoju i očuvanju društva te njegovoj međunarodnoj afirmaciji. Zahvaljujući prepoznavanju i potpori OTP banke Prokultura je svoj uspješni projekt Kuću jezika i kulture HUB Onaion, pokrenut u Omišu, priredila za Split i to na najljepšem trgu na svijetu, carskom Peristilu.

Kuća jezika i kulture HUB Peristil djeluje od prosinca 2019. godine kao kulturno – kreativno polivalentno središte, u bivšoj Kući Aglić Prokultura- Split organizira izložbe, koncerte, predavanja, skupove i radionice razvijajući publiku i nastojaći na oživljavanju ovog jedinstvenog gradskog središta. 

U nastavku slijedi nekoliko preporuka nadležnih tijela:

  • Broj osoba koje mogu doći na ovaj događaj je ograničen, a pozivnica se odnosi na primatelja.
  • Nošenje maske za lice je obvezno dok se nalazite u unutarnjem prostoru.
  • Sredstva za dezinfekciju bit će na raspolaganju svim sudionicima koji će biti pozvani poštovati distancu izbjegavajući svaki fizički kontakt i držeći razmak od 1,5 m između sebe.

Ovom događaju neće moći nazočiti oni sudionici koji imaju simptome karakteristične za virus SARS-CoV-2, koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom ili u inozemstvu tijekom zadnjih 14 dana ili čiji je član obitelji u samoizolaciji.

Vezane fotografije

Svečano otvorenje izložbe "Anđeli" Ive Pervana