Potraga na zadarskom Muraju I Tajne skrivenih pisama
Potraga na zadarskom Muraju I Tajne skrivenih pisama
Potraga za blagom - aktivnost organizirana povodom Dana Sveučilišta u Zadru s željom edukacije mladih o važnosti valorizacije zadarske UNESCO baštine

Program Potraga na zadarskom Muraju: Tajne skrivenih pisama osmišljen je s željom edukacije mladih o važnosti UNESCO–ove zaštite zadarskih gradskih bedema te potrebi njihovog očuvanja i valorizacije. U provedbi aktivnosti sudjelovat će učenici osnovnih i srednjih škola te studenti Sveučilišta u Zadru, a dio programa namijenjen studentima održat će se na Dan Sveučilišta u Zadru. Aktivnost Potraga na zadarskom Muraju: Tajne skrivenih pisama održat će se u petak, 25. ožujka, u razdoblju od 10 do 17 sati.

Aktivnost se zasniva na igri poznatoj kao treasure hunt, odnosno potraga za blagom, no koncept je obogaćen mnoštvom informacija o političkom i društvenom stanju u Zadru u vrijeme gradnje fortifikacija. Cilj je edukacija učenika i studenata o fortifikacijskom sustavu iz vremena mletačke uprave nad Zadrom u 16. i 17. stoljeću i popularizacija zadarskih gradskih bedema, koji su prije pet godina uvršteni na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine.

Igra je zamišljena kao edukacijska staza koja se proteže od utvrde Forte i gradskih vrata, preko zidina, bastiona i unutarnjih prostora bedema, a svrha igre je na imerzivan i interaktivan način razviti svijest o važnosti zadarske kulturne baštine, te dodatno potaknuti razvoj kritičkog mišljenja, kao i induktivnog i logičkog zaključivanja.Igra koristi elemente narativnog  poučavanja kroz pisma, te prostornog istraživanja uz pomoć karte. Kombiniraju se elementi klasične potrage za blagom s logičkim zadacima i šifriranim porukama. Pisma koja će sudionici pronalaziti putem i morati pažljivo iščitati da bi se pronašli sljedeći trag, potpisuju osobe važne za izgradnju bedema te značajne povijesne ličnosti iz života Zadra 16. stoljeća.

Nositelj programa je udruga Mala filozofija, a u provedbi aktivnosti sudjeluju Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru i Muzej antičkog stakla. Program je sufinanciran u sklopu programa javnih potreba u kulturi Grada Zadra. U provedbi aktivnosti povodom Dana Sveučilišta u Zadru sudjelovat će studenti Odjela za arheologiju, Odjela za povijest umjetnosti te Odjela za turizam i komunikacijske znanosti. 

Vezane fotografije

Potraga na zadarskom Muraju I Tajne skrivenih pisama