Potpisivanje pisma namjere osnivanja Hrvatskog muzeja maritimne kulture u Zadru
Potpisivanje pisma namjere osnivanja Hrvatskog muzeja maritimne kulture u Zadru
HAZU, Grad, Županija i Sveučilište potpisali pismo namjere.

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt, rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican, gradonačelnik grada Zadra Branko Dukić i župan Zadarske županije Božidar Longin potpisali su  u Zavodu za povijesne znanosti HAZU Pismo namjere o osnivanju HRVATSKOG MUZEJA MARITIMNE KULTURE u Zadru.

Idejnio začetnik ovog projekta, akademik Nikola Bašić, predstavio je koncept i ideju osnivanja muzeja, a gradonačelnik Branko Dukić obećao je apsolutnu potporu Grada, jer je prezentacija maritimne kulture bitna sastavnica prezentacije grada javnost, a otvaranjem ovakvog muzeja to bi se značajno unaprijedilo te također i povećalo vidljivost HAZU-a i Zavoda za povijesne znanosti prema građanima. 

Grad Zadar i Zadarska županija baštine maritimnu kulturu u svim svojim sastavnicama - pomorstvu, ribarstvu i marikulturi, gradeći gospodarski identitet grada i regije upravo kroz sustavno promicanje svojeg maritimnog identiteta. Zadarska županija najsnažnije je suvremeno središte ribarstva i marikulture na hrvatskom dijelu Jadrana, a zajedno s gradom Zadrom namjerava i dalje promicati taj razvojni smjer, sjedinjujući hrvatsko maritimno nasljeđe sa suvremenim kretanjima u jadranskoj, mediteranskoj i svjetskoj maritimnoj kulturi. Takvoj odluci pridonosi i spoznaja da će HRVATSKI MUZEJ MARITIMNE KULTURE u Zadru, pored navedenog, predstavljati novi i atraktivni segment zadarskog kulturnog turizma. Za grad Zadar značajno je i to što će to biti jedan od rijetkih kulturnih turističkih sadržaja lociran izvan poluotočne povijesne jezgre, što pridonosi željenoj disperziji turističkog interesa prema širem području grada. Inicijativa o osnivanju Hrvatskog muzeja maritimne kulture u Zadru ne bi smjela biti ograničena samo na Hrvatsku akademiju, Sveučilište u Zadru, grad Zadar i Zadarsku županiju nego je otvorena za doprinose i svih drugih koji mogu pridonijeti promicanju i ostvarenju zamisli o muzeju.

Muzej bi se nalazio u postojećim i novoizgrađenim prostorima Zavoda za povijesne znanosti u Zadru, a perivoj vile Dirce, kojem će se priključiti i postojeći park Maraska, uredio bi se kao muzej na otvorenom. Bit će to tematizirano muzejsko predvorje u ukupnoj parkovnoj površini od 14 000 m2, na najljepšem obalnom području grada. Muzejski sadržaj obuhvaćao bi: pomorski dio (s naglaskom na lokalnu pomorsku kulturu grada i regije razvijen na tragu regionalne pomorske povijesti), ribarski dio (s naglaskom na lokalni ali i ukupni hrvatski doprinos ribarskoj kulturi i povijesti svijeta) i marikulturni dio (s naglaskom na suvremeni i budući održivi razvitak marikulturnog gospodarstva, koji predvodi upravo Zadar i njegova Županija). 




Vezane fotografije

Potpisivanje pisma namjere osnivanja Hrvatskog muzeja maritimne kulture u Zadru Potpisivanje pisma namjere osnivanja Hrvatskog muzeja maritimne kulture u Zadru Potpisivanje pisma namjere osnivanja Hrvatskog muzeja maritimne kulture u Zadru Potpisivanje pisma namjere osnivanja Hrvatskog muzeja maritimne kulture u Zadru Potpisivanje pisma namjere osnivanja Hrvatskog muzeja maritimne kulture u Zadru Potpisivanje pisma namjere osnivanja Hrvatskog muzeja maritimne kulture u Zadru Potpisivanje pisma namjere osnivanja Hrvatskog muzeja maritimne kulture u Zadru Potpisivanje pisma namjere osnivanja Hrvatskog muzeja maritimne kulture u Zadru Potpisivanje pisma namjere osnivanja Hrvatskog muzeja maritimne kulture u Zadru Potpisivanje pisma namjere osnivanja Hrvatskog muzeja maritimne kulture u Zadru