Otvorenje Dalmatinskog ciklusa I KUZD
Otvorenje Dalmatinskog ciklusa I KUZD
Zadarski komorni orkestar otvara Dalmatinski ciklus koncertom u crkvi sv. Krševana.

Koncertom Zadarskog komornog orkestra u ponedjeljak, 3. 10. u Zadru otvara se Dalmatinski ciklus, projekt zajedničke inicijative nositelja glazbenih zbivanja u trima dalmatinskim centrima: Koncertnog ureda Zadar, Koncertne dvorane Hrvatski dom Split i Dubrovačkog simfonijskog orkestra. Kroz razmjenu gostovanja ansambala i glazbenika koji djeluju u navedenim gradovima projektom se ostvaruje više ciljeva - decentralizacija glazbenog života, obogaćivanje koncertnih aktivnosti izvan ljetne sezone, razvoj publike, poticanje razvoja i jačanje kapaciteta lokalnih orkestara i glazbenika.

Koncertom kojim ujedno počinje zadarska koncertna sezona obilježava se 80. rođendan Maje Dešpalj i 75. rođendan Valtera Dešpalja, istaknutih glazbenika koji su se iz rodnog Zadra otisnuli u svijet i ostvarili zapažene karijere, te kao profesori na Muzičkoj akademiji u Zagrebu odgojili generacije glazbenika. Orkestrom će ravnati Pavle Zajcev, dirigent i violončelist koji je diplomirao u klasi Valtera Dešpalja. Kao solist u Tartinijevu Koncertu za violinu i gudače u d-molu nastupa Martin Draušnik koji je diplomirao violinu u klasi Maje Dešpalj. Kajana Pačko, koja je diplomirala violončelo u klasi Valtera Dešpalja, izvest će Koncert za violončelo i gudače Pavla Dešpalja, djelo koje je 2001. godine prvi put izveo upravo Pavle Zajcev kao solist na violončelu.

Koncert se održava u crkvi sv. Krševana u 19:30 sati. Ulaznice su dostupne na internetskoj adresi kuzd.mojekarte.hr te na info-pultu Providurove palače, od 11-13 i 17:30-19:30 sati, svaki dan osim nedjelje. U nastavku Dalmatinskog ciklusa, 4. 10. Zadarski komorni orkestar nastupa u Kneževom dvoru u Dubrovniku, a 5. 10. u Hrvatskom domu Split.

Vezane fotografije

Otvorenje Dalmatinskog ciklusa I KUZD