Koncert Baroque & Beyond I KUZD
Koncert Baroque & Beyond I KUZD
Koncert saksofonista Lovre Merčepa i čembalista Franje Bilića kao dio Pretplatničkog ciklusa Koncertnog ureda Zadar

Iza primamljivog naslova Baroque & Beyond krije se novi koncert u Pretplatničkom ciklusu Koncertnog ureda Zadar, na rasporedu u petak, 18. ožujka u 20 sati u Svečanoj dvorani Sveučilišta. Ulaznice se prodaju na adresi www.kuzd.hr, te u srijedu 16. 3., četvrtak 17. 3. i u petak 18. 3. na info pultu Kneževe palače od 11-13 i 18-20 sati, s time da na dan koncerta blagajna od 19 sati seli u Svečanu dvoranu Sveučilišta.

Saksofonist Lovro Merčep i čembalist Franjo Bilić publici će se predstaviti privlačnim programom u rasponu od pariškoga skladatelja i gambista Marina Maraisa (1656. – 1728.) – koji je djelovao na dvoru Luja XIV. i Luja XV. kao kraljev ordinarij za violu da gambu – preko Johanna Sebastiana Bacha (1685. – 1750.), skladatelja čije ime već više od tri stoljeća budi strahopoštovanje i neprestano zanimanje ljubitelja glazbe, do suvremenih hrvatskih skladatelja Ivana Božičevića (1961.) i Gordana Tudora (1982.) koji slušatelje vode od meditativnih atmosfera do virtuoznih pasaža uz primjenu proširenih tehnika sviranja čembala i saksofona.

Lovro Merčep (Zagreb, 1990.) naobrazbu je stekao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i na Konzervatorijima u Lyonu, Versaillesu i Amsterdamu. Tijekom studija bio je stipendist Grada Samobora, Zaklade Adris i francuske Vlade, dobitnik Rektorove i Dekanove nagrade Sveučilišta u Zagrebu te Plakete grada Samobora. Jedan je od dobitnika nagrade Mladi glazbenik godine Zagrebačke filharmonije za umjetnička postignuća u 2016. godini. Zapaženi su njegovi solistički nastupi uz Zagrebačku filharmoniju, Simfonijski orkestar HRT-a, Zagrebačke soliste, Simfonijski orkestar RTV Slovenije, Komorni gudački orkestar Slovenske filharmonije, Hrvatski komorni orkestar, Dubrovački simfonijski orkestar i Vokalni ansambl Antiphonus.

Franjo Bilić (Zagreb, 1994.) diplomirao je čembalo magna cum laude (2018.) i dirigiranje (2021.) na Muzičkoj akademiji u Zagrebu s Dekanovom i šest Rektorovih nagrada. Studirao je čembalo, suvremeni čembalo, klavikord na Konzervatoriju u Amsterdamu, dirigiranje puhačkim orkestrima na Visokoj umjetničkoj školi u Bernu i dirigiranje na Visokoj školi za glazbu i izvedbene umjetnosti u Beču. Kao dirigent imao je zapažena postignuća, dirigirajući tri izvedbe opere Agrippina G. F. Handela u HNK-u u Zagrebu kao maestro al cembalo pod mentorstvom Tomislava Fačinija, za što je dobio dvije Rektorove nagrade. U Bernu je dirigirao orkestrom Švicarske vojske, a u Hrvatskoj je umjetnički voditelj i čembalist brojnih ansambala.

Vezane fotografije

Koncert Baroque & Beyond I KUZD