Narodni muzej Zadar - Noć muzeja 2020.
Narodni muzej Zadar - Noć muzeja 2020.
Povodom 15. Noći muzeja, koja se održava u petak 31. siječnja 2020. godine, Narodni muzej Zadar i ove je godine pripremio raznolik program.

Tema ovogodišnje Noći muzeja je - Velike obljetnice hrvatskih muzeja, a upravo 2020. godine Narodni muzej Zadar proslavit će 188. rođendan.

Program, osim stalnih postava, uključuje i gostujuće izložbe, prezentacije, predavanja, stručna vodstva i druge zanimljivosti.

Radno vrijeme muzeja (Odjeli: Kneževa palača, Etnološki odjel – Gradska straža i Gradska loža) je od 18:00 – 01:00 sati.

 

PROGRAM NARODNOG MUZEJA ZADAR ZA NOĆ MUZEJA 2020. 

KNEŽEVA PALAČA

Stalni postav: Šest salonskih priča – Povijesni ambijenti Narodnog muzeja Zadar

Zadar - koliko ostaje u kulturno-povijesnim i umjetničkim djelima od grada kojeg mijenjaju povijest, vrijeme i ratovi.

Pred posjetiteljima Kneževe palače nalazi se šest salonskih priča, koje govore o šest povijesnih razdoblja ovoga grada. To su tragovi, segmenti, kamenčići povijesnog mozaika. Ovim se dočaralo ono što je, zahvaljujući dobrom ukusu njegovih stanovnika, kroz povijest stizalo u grad. Možda je upravo Kneževa palača, čije smo obnove suvremenici, najbolji primjer toga.

Rat je još trajao, a već su bila započela istraživanja dijelova Kneževe palače. Izloženi eksponati govore o ljudima i vremenu, o trajanju koje se odnosi na samo jedan dio zadarske povijesti koje obuhvaća nekoliko stoljeća, a vaša pažnja i razumijevanje složiti će ih u cjelinu.

Pridružite nam se u otkrivanju izvanrednih priča iz bogate povijesti grada Zadra. Ne možemo putovati natrag kroz vrijeme, ali imamo predmete iz prošlosti koji su za nas sačuvani. Predmete koji imaju priču koju treba ispričati. Upoznajte knezove Posadarske, obitelj Borelli, otkrijte tajnu iza portreta obitelji Nassis, otkrijte jedan Zadar.

Autor koncepcije: Hrvoje Perica, prof.

Dvorane prizemlja: Izložba RUBNA TITRANJA, Davor Sanvincenti

Kroz šest izložbenih dvorana Kneževe palače radovi Davora Sanvincentija nastali u mediju fotografije, videa, skulpture te svjetlosne i zvučne instalacije posjetitelja vode kao kroz priču.  Čitav prostor  pretvara se u trodimenzionalno polje senzornih podražaja, osjećaja, iskustva, koji propituje pojmove vremena, bivanja, percepcije... Djela nas suočavaju s odnosom materijalnog i nematerijalnog te otvaraju novi pogled u iščitavanju „tajni“ svijeta ili uranjanju u meditativno iskustvo. Hoćemo li se prepustiti i otvoriti novim spoznajama, ostaje na nama.

Davor Sanvincenti / 1979 / multimedijalni je umjetnik i dobitnik brojnih nagrada, među kojima su Nagrada Radoslav Putar 2010. za najboljeg umjetnika do 35 godina i HT nagrade (Muzej suvremene umjetnosti i Hrvatski Telekom) 2008. i 2017.

Stručno vodstvo kroz izložbu Rubna titranja u 19h

Stručno vodstvo kroz izložbu Rubna titranja u21h

Organizator: Galerija umjetnina NMZ

Edukativna dvorana: Izložba – Povijest kompjutera – kroz muzejske uzorke zadarskih tvrtki

Izložba sadrži četiri dijela:

- mehanička računala i pomagala od pedesetih godina do danas

- elektronička računala zadarskih tvrtki

- kućna računala iz osamdesetih

- PC računala sa kraja osamdesetih te kutak sa živim računalima iz osamdesetih sa igricama.

Od zadarskih instalacija, najznačajniji su eksponati stari pedesetak godina, koji su svjedoci kompjuterizacije zadarskih tvrtki, u korak sa svijetom. U prvom redu Tankerske plovidbe i Dalmatinske banke, iz Zadra. Izložbu upotpunjuju i povijesna računala sa FER-a.

Organizator: NMZ i Željko Škara

Mala izložbena dvorana: Izložba - Tajne muzejskih čuvaonica– planine

Izložba je postavljena kao četvrta u nizu ovogodišnjeg niza izložbi „Tajne muzejskih čuvaonica“ koje se održavaju povodom dana značajnih za zaštitu prirode.Nizom izložbi kroz 2019. godinu prikazani su brojni predmeti grupirani prema staništima u kojima dolaze.Na ovoj izložbi prikazali smo životinje planinskih staništa, ali i životinje koje u planinama nalaze svoje utočište.

Organizator: Prirodoslovni odjel NMZ

ETNOLOŠKI ODJEL

Stalni postav: Etnološke osobitosti sjeverne Dalmacije

- Karakteristike jadranske i dinarske tradicijske kulture kroz fotografije i eksponate iz fundusa odjela

Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar i Dizajnerski studio NMZ u razvoju

Naziv:   F(V)UŠTAN POSTAJE IN?

Podnaslov: F(v)uštan u odijevanju nekad i danas

Tema: Prezentacija  tradicijskog odjevnog  predmeta – f(v)uštan(haljina koja se sastoji od nabrane suknje spojene a oplećkom- odjevna baza dalmatinskog ženskog ruha) u formi predavanja i performativne prezentacije na lutki i u prostoru.                                    

Mjesto održavanja: Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar, Gradska straža, Narodni trg Zadar, II kat

Vrijeme održavanja: Prezentacija će se održati za Noć muzeja, dva puta u istom danu 31.1.2020.

                                  U 20 h ( trajanje 30 min)

                                  U 22h (trajanje 30 min)

Prezentaciju  osmislile i izvode je: Jasenka Lulić Štorić i Marija Šarić Ban

GRADSKA LOŽA

19:30 - predavanje „Narodna stranka i hrvatska nacionalna integracija u Dalmaciji“ održat će izv. prof. dr. sc. Ante Bralić

Izložba: Ante vitez Šupuk i njegov grad

31.1. u 20h – otvorenje

Izložba „Ante vitez Šupuk i njegov grad“, pripremljena je povodom 180. obljetnice rođenja Ante Šupuka, najuspješnijeg šibenskog (grado)načelnika koji je udario temelje modernog Šibenika i ostavio trajan i neizbrisiv trag u povijesti Krešimirova Grada.

Organizatori: Državni arhiv Zadar, Državni arhiv Šibenik, Narodni muzej Zadar, Muzej grada Šibenika

PEDAGOŠKA SLUŽBA

OŠ Zadarski otoci i NMZ

U sklopu projekta Muzej u školi, Narodni muzej Zadar i OŠ Zadarski otoci prigodno će obilježiti Noć muzeja, kao i dosadašnjih godina. Program Noći muzeja se sastoji od kratkog pregleda svih događanja u sklopu projekta Muzej u školi koji uključuje obilježavanje važnih datuma za Grad Zadar i Zadarsku županiju, između ostalog Čestitka voljenom gradu, Zadarski  mir, Igre dida moga, nastup dječje folklorne skupine Donatići, nastupi KUD-ova Zadarske županije i drugi.

Kao posebno događanje izdvaja se i Zadarska alka koju će rekonstruirati učenici OŠ Zadarski otoci.

Vezane fotografije

Narodni muzej Zadar - Noć muzeja 2020. Narodni muzej Zadar - Noć muzeja 2020.