Goran Končar & Edmund Andler-Borić I KUZD
Goran Končar & Edmund Andler-Borić I KUZD
Violina i orgulje u katedrali

Nakon serije koncerata povodom otvorenja II palače, program koncertne sezone seli u katedralu sv. Stošije gdje 10. 5. u 20 sati nastupaju Goran Končar i Edmund Andler-Borić.

Na programu su djela Händela, Bacha, Šostakoviča, Widora, Beethovena, Stamma i Vitalija, te djelo hrvatskoga suvremenog skladatelja Brune Vlaheka (1986.) posvećeno Goranu Končaru i Edmundu Andleru-Boriću. Ulaz je slobodan.

Goran Končar jedan je od najistaknutijih hrvatskih violinista. Studirao je u Zagrebu, usavršavao se u Moskvi, Ženevi i Londonu, gdje je bio asistent 1981. – 1983. na uglednoj Školi za glazbu Guildhall. Od 1988. profesor je na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Bio je koncertni majstor Kraljevske filharmonije u Londonu, Simfonijskoga orkestra HRT-a i Zagrebačke filharmonije. Od 1987. do 2012. vodio je Zagrebački kvartet. Dobitnik je niza nagrada, među kojima i državne Nagrade Vladimir Nazor, za najbolja umjetnička ostvarenja.

Edmund Andler-Borić odrastao je u Zadru, a živi i djeluje u Zagrebu. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirao je klavir i orgulje koje je i magistrirao. Veoma aktivan kao koncertant, ističe se i kao uspješan organizator: umjetnički je voditelj festivala Orgulje zagrebačke katedrale, AdventFesta u katedrali, jedanaest je godina bio ravnatelj međunarodnoga orguljaškog festivala Ars organi Sisciae u Sisku i tri godine festivala ZRIN. Od 2020. umjetnički je ravnatelj Prandau festivala u Donjem Miholjcu i Orguljaškog festivala u Banjoj Luci. Prvi solistički nosač zvuka objavio je 2009. te za njega dobio diskografsku nagradu Porin. Kao solist nastupio je sa Simfonijskim orkestrom HRT-a i dirigentima Nikšom Barezom i Pavlom Dešpaljem te Simfonijskim orkestrom Mostar. Godine 2015. dobio je Diplomu „Milka Trnina“ Hrvatskoga društva glazbenih umjetnika DGU-a za promicanje orguljske umjetnosti.

Vezane fotografije

Goran Končar & Edmund Andler-Borić I KUZD