Božidar Kalmeta, Hrvatska demokratska zajednica

Božidar Kalmeta rođen je 15. siječnja 1958. godine u Zadru, gdje je stekao osnovno i srednješkolsko obrazovanje. Nakon  završenog studija na Agronomskom fakultetu u Zagrebu,  zaposlio  se u zadarskoj „Marasci“ , gdje je radio sljedećih deset godina kao tehnolog, potom kao šef proizvodnje, te kao predstavnik radnika u Nadzornom odboru tvrtke.

Godine 1993. po prvi put postaje  član Gradskog vijeća Grada Zadra kao najuspješniji kandidat u svojoj  izbornoj jedinici. Uskoro započinje  obnašati  dužnost zamjenika gradonačelnika Grada Zadra, da bi 1994. bio izabran na dužnost gradonačelnika. Istodobno,  na parlamentarnim izborima  izabran je za zastupnika u Zastupničkom domu Hrvatskog sabora, a te dvije dužnosti paralelno uspješno obavlja do parlamentarnih izbora 2003. godine, kada IX.  izborna jedinica postiže najbolji izborni rezultat u državnim okvirima i kada ulazi u Vladu Republike Hrvatske kao ministar mora, prometa, razvitka i turizma. Obnašajući  dužnost ministra u idućem dvomandatnom razdoblju, sve do kraja 2011. godine, u velikoj je mjeri pridonio ekonomskom uzletu  Zadra i zadarskog kraja, koji je i u globalnim hrvatskim uvjetima ekonomskog rasta  postao sinonim uspješnog razvoja.   
Nakon parlamentarnih izbora 2011. i dolaska nove Vlade na čelo RH, vraća se na mjesto zastupnika u Hrvatskom saboru, gdje je predsjednik saborskog Odbora za međuparlamentarnu suradnju.

Dragovoljac je Domovinskog rata. 

Oženjen je i otac četvero djece. Govori engleski i talijanski jezik..