Nora - trenutak pobune
Nora - trenutak pobune
Zadarsko kazališno ljeto

Ova predstava odvija se po principu „kazališta u kazalištu“ prateći proces proba na predstavi Nora – kuća lutaka, prema originalnom dramskom djelu Henrika Ibsena.

Na probama sudjeluju mladi redatelj s vrlo nadobudnim konceptom, neiskusna glumica tek primljena na plaću upravo zato da bi zaigrala Noru, i njezin stariji kolega, dugogodišnji član ansambla koji igra Norinog muža Torvalda.

Tijekom proba otkrivaju se radnja i važnost Ibsenove Nore, ali i odnosi redatelja i glumaca. Paralelno, s nerazumijevanjem Nore i njezinog muža, pratimo nerazumijevanje glumaca i redatelja. Situacije se izmjenjuju od komičnih do napetih, a razgovori iz laganih pošalica prelaze u oštre svađe. Pitanje je tko će popustiti kako bi predstava zaživjela – i hoće li itko?

Uz to što će predstava podsjetiti na Ibsenovu Noru, kao jedno od najvažnijih djela u povijesti dramske književnosti, ova predstava će prikazati kako izgledaju kazališne probe te postaviti važna pitanja o mjestu Nore, i o mjestu kazališta u današnjem svijetu.

 

Nora – trenutak pobune 
Petak, 12.7.2019.
Lapidarij Narodnog muzeja, 21:30h
Režija: Frana Marija Vranković
Umjetnička udruga Tragači i
Kazalište Knap
Prema: H. Ibsen, Nora (Kuća lutaka)