Koncert Zadarskog komornog orkestra I Odak, Slavíček, Schnittke, Britten
Koncert Zadarskog komornog orkestra I Odak, Slavíček, Schnittke, Britten
Drugi koncert iz ciklusa Zadarskog komornog orkestra

U ponedjeljak, 26. travnja na rasporedu je drugi koncert u ciklusu Zadarskog komornog orkestra. Ansamblom će ravnati Darijan Ivezić, diplomand Muzičke akademije u Zagrebu u klasi Uroša Lajovica iz čije biografije izdvajamo Rektorovu (2010.) i Dekanovu (2012.) nagradu. Od rujna 2019. član je minhenskog kazališta Staatstheater am Gärtnerplatz. Kao asistent dirigenta surađivao je s mnogim dirigentima, kao što su Nikša Bareza, Ivan Repušić, Loris Voltolini i pok. Elio Boncompagni.

Kao solistica na violini nastupit će Alina Gubajdulina, Moldavka koja od 1998. živi u Hrvatskoj. Diplomirala je 2006. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Iste godine postaje stalna članica Zagrebačke filharmonije. Aktivno se bavi komornom glazbom i surađuje s raznim komornim ansamblima i orkestrima (Zadarski komorni orkestar, Varaždinski komorni orkestar, Hrvatski komorni orkestar, Zagrebački solisti).

Na programu je glasovita Passacaglia Krste Odaka (1888. – 1965.), djelo izvorno napisano za solo orgulje, potom prva izvedba skladbe Metamorphṓsei I-II za violinu, klavir i gudački ansambl Marka Slavíčeka (1986.), mladog hrvatskog umjetnika intrigantnog po istodobnom zanimanju za glazbu i arhitekturu (završio je oba studija u Zagrebu), koji trenutačno u Berlinu, na Fakultetu društvenih znanosti Tehničkog sveučilišta provodi doktorsko istraživanje o interdisciplinarnim djelima Iannisa Xenakisa.

U drugome dijelu programa na rasporedu su dva klasika 20. stoljeća. Prva sonata za violinu i klavir skladana je 1963. godine i ubrzo je postala jednim od omiljenih i najizvođenijih violinističkih djela druge polovice stoljeća. Njen autor je Alfred Schnittke, Nijemac koji je od 1927. do 1990. živio u Sovjetskom Savezu (nakon toga se trajno preselio u Hamburg).
 
Benjamin Britten najistaknutiji je britanski skladatelj sredine 20. stoljeća. Autor je brojnih vokalnih i glazbeno-scenskih djela te simfonija, koncerata i skladbi za komorne sastave. Jednostavnu simfoniju (Simple Symphony), op. 4, za gudački ansambl ili gudački kvartet, skladatelj je napisao kao dvadesetogodišnjak, između 1933. i 1934. godine.

Koncert se održava u Svečanoj dvorani Sveučilišta s početkom u 20 sati. Ulaznice po cijeni od 40 kuna se mogu rezervirati porukom ili pozivom na broj 091 362 3183, kao i putem e-maila na adresu produkcija@kuzd.hr.

Vezane fotografije

Koncert Zadarskog komornog orkestra I Odak, Slavíček, Schnittke, Britten