Izložba "Zaštita i očuvanje europskih morskih kornjača"
Izložba "Zaštita i očuvanje europskih morskih kornjača"
U Kneževoj palači otvorena mobilna izložba Hrvatskog prirodoslovnog muzeja „Zaštita i očuvanje europskih morskih kornjača" (19. kolovoza - 1. rujna)

Mobilna izložba Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, „Zaštita i očuvanje europskih morskih kornjača“ fotografijama i zanimljivim pričama približava i informira o život ovih simpatičnih tihih moreplovaca. Dio izložbe i educira što i kako učiniti ako uočimo ili pronađemo morsku kornjaču te kako možemo svi zajedno pomoći u njihovoj zaštiti. Djeci i mladima na raspolaganju je edukativni i zabavni materijal o morskim kornjačama.

Izložba je na hrvatskom jeziku, ali dostupna je i na engleskom, talijanskom i grčkom jeziku. Izložba se može razgledati od 19. 8. do 1. 9. 2021. godine u radno vrijeme muzeja.

Izložba je dio muzejskog europskog projekta o istraživanju i zaštiti morskih kornjača: „Zajedničke akcije za poboljšanje statusa zaštite i očuvanja populacija morskih kornjača Europske unije-Life Euroturtles“.

Radi se o projektu istraživanja i zaštite morskih kornjača Jadranskog i Sredozemnog mora, glavate i zelene želve, s ciljem podizanja svijesti javnosti o njihovoj ugroženosti i potrebi zaštite. U projektu sudjeluju partneri iz šest zemalja Europske Unije – Hrvatske, Italije, Slovenije, Grčke, Cipra i Malte. Uz HPM partner iz Hrvatske je Plavi svijet Institut za istraživanje i zaštitu mora. Sam projekt je započeo 2016., a završava ove 2021. godine. Projekt sufinancira Europska unija, a podržavaju ga Grad Zagreb i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja RH. Više o projektu saznajte na www.euroturtles.eu ili https://www.facebook.com/LifeEuroturtles.

Autor izložbe: doc.dr.Draško Holcer

Suradnici: prof. dr. sc. Bojan Lazar, dr. sc. Paoulo Casale

Suradnica u programu: Renata Brezinščak