Bersa na žalu
Bersa na žalu
150. obljetnica skladateljeva rođenja

Koncertni ured Zadar sustavno vodi brigu o promicanju djela Blagoja Berse, začetnika hrvatske glazbene moderne, koji je značajan dio života proveo u Zadru i čiju 150. obljetnicu rođenja obilježavamo ove godine.

Kroz projekt Bersijada njegova je glazba redovito prisutna u Koncertnoj sezoni, a ove godine Bersijada donosi projekt Bersa na žalu: koncert i predavanje u četvrtak, 19. siječnja u 19:30 sati (Koncertna dvorana braće Bersa – Kneževa palača).

Muzikologinja Nada Bezić (rođena u Zadru), voditeljica knjižnice Hrvatskoga glazbenog zavoda i izvršna urednica HGZ-ova izdavačkog projekta Sabrana djela Blagoja Berse, predstavit će Bersin život i ukupno stvaralaštvo. Pijanist Goran Filipec, riječki virtuoz sa španjolskom adresom, koji je na pariškom sveučilištu Sorbonne doktorirao na temu pijanističke izvođačke prakse 19. i 20. stoljeća, predstavit će izbor Bersinih klavirskih djela, čiji je integralni opus snimio i objavio u izdanju diskografske kuće Naxos.

Ostavština Blagoja Berse iz arhiva Hrvatskoga glazbenog zavoda oživjela je, u posljednjem desetljeću, na najbolji mogući način: istraživačko-izdavački projekt Sabrana djela Blagoja Berse iznjedrio je niz notnih izdanja i četiri knjige te pobudio interes javnosti za Bersinu glazbu. I nakon završetka projekta, Hrvatski glazbeni zavod nastavlja s promocijom Bersina opusa pa će tako uskoro biti dovršena virtualna izložba o Bersi, u suradnji s i uz pomoć Nacionalne i sveučilišne knjižnice.

 

Prodaja ulaznica:

  • mojekarte.hr
  • Providurova palača – info pult (17.-19.1., 11:00-13:00 h i 17:30 -19:30 h)

Vezane fotografije

Bersa na žalu  Bersa na žalu