Ansambl predstava za djecu ALADIN / 1001 NOĆ
Ansambl predstava za djecu ALADIN / 1001 NOĆ
„Priču o Aladinu“ donosi Dragon teatar, 19. rujna 2020. (subota) s početkom u 18:00 sati u Kapetanskom parku

 „Kitab alf layla wa layla“, kako glasi arapski naslov „Tisuću i jedne noći“, nepotpuna i raščupana, stigla je u Europu prvih godina njezina osamnaestog stoljeća. Donio ju je, kako to već biva, jedan francuski čudak, sirot i neshvaćen. 

Tako je Šeherezadina knjiga postala rudnik naracija iz kojega, sve do dana današnjega: priče o Aladinu i čarobnoj svjetiljki, Ali Babi i četrdeset razbojnika ili Sinbadu moreplovcu, barem se stotinjak godina prenose kroz dječje slikovnica. 

„Tisuću i jedna noć“ djecu i odrasle podučava fantaziji i umijeću pripovijedanja.

„Priča o Aladinu“ pokazuje kako treba imati vjere u sebe, a ako nas netko voli, voljet će nas sa svim manama i vrlinama. Uči nas da ničiju naklonost ne treba pokušavati osvojiti novcem, a u današnjem vremenu, koje novac, nažalost, pretpostavlja etičkim i moralnim vrijednostima, takva pouka izuzetno je dragocjena.

Aladin i čarobna svjetiljka  jedna je od najslavnijih priča iz „Tisuću i jedne noći' i, proširila se svijetom i doživjela nebrojene literarne, kazališne i filmske adaptacije. Iz naraštaja u naraštaj, djeca i odrasli otkrivaju stare i pronalaze nove razloge za uživanje u ovoj egzotičnoj i fantastičnoj priči osiromašnom dječaku kojemu duh iz čarobne svjetiljke ispunjava želje, koje će on iskoristiti da bi osvojio kraljevnu Bedrulbudur. Pritom će naučiti da se ničije srce ne može osvojiti lažima te da istinska ljubav prozire sve krinke. Posebnu čar priči pridaju egzotika i raskoš orijentalnog svijeta mašte u kojemu je gotovo sve moguće:  čarobne svjetiljke, ali i prava ljubav i junaštvo.                                                                                             

U predstavi igraju:
ALADIN   Jelena Maurin/Mirta Juran
MAJKA/KRALJEVNA Jasmina Šogolj
ČAROBNJAK/ DUH/SULTAN Renato Pizek
REDATELJICA/DRAMATURGINJA Maja Šimić
KOSTIMOGRAFKINJA Mihaela Gregov
DIZAJN  I IZRADA  LUTKI Iskra Jovanović Glavaš
DIZAJN I IZRADA REKVIZITE I IZRADA LUTAKA  Dražen MatijaševićPredstava nastaje u koprodukciji sa ZadrugArtom Zadar.
POKROVITELJI  GRAD ZADAR  i  MJESNI ODBOR JAZINE II.

Dragon teatar na svom repertoaru ostvario je desetke predstava za djecu:

  1. PIPI DUGA ČARAPA prema romanu Astrid Lindgren, BOŽIĆNA PRIČICA Barbare Punoš Kostović, tri kraća mjuzikla SNJEŽNA KRALJICA, ČAROBNJAK IZ OZA I ROCK SNJEGULJICA za ulični festival Kalelargart u Zadru.
  2. mjuzikl  SIRENA MARIOLA ,
  3. CRVENKAPICA,   kolaž  po  djelima braće Grimm i DJEDA BOŽIĆNJAKA DVA Maje Šimić.
  4. RUŽNO PAČE Hansa Christiana Andersena.
  5. SNJEŽNA KRALJICA  Hansa Christiana Adersena.
  6. lutkarska predstava za djecu MALI ANĐEO  prema djelima grupe autora za humanitarnu udrugu Put Zadar te s ansamblom Dragon teatra  predstava U ZEMLJI ČUDESA prema djelu Lewisa Carrolla.
  7. svjetska praizvedba lutkarske predstave za djecu  KINESKA KNJIGA ČUDA Normana Hinsdale Pitmana.
  8. PINOCCHIO Carla Collodia, i mjuzikl ČAROBNJAK IZ OZA prema djelu Franka Bauma i mjuzikl ČAROBNJAK IZ OZA prema dijelovima romana Franka Bauma.

 

 

Vezane fotografije

Ansambl predstava za djecu ALADIN / 1001 NOĆ