Započinje prvi zadarski kvartovski festival – KvartArt Voštarnica 2017.
Započinje prvi zadarski kvartovski festival – KvartArt Voštarnica 2017.

KvartArt je urbani zadarski festival koji se po prvi puta održava od 02. do 17. lipnja ove godine na području Voštarnice, odnosno bivše vojarne u ulici Stjepana Radića u organizaciji Grada Zadra u suradnji s Udrugom Eko-Zadar, Koncertnim uredom Zadar, Društvom zadarskih arhitekata, Gradskom knjižnicom Zadar uz mnogobrojne druge zadarske udruge, građanske inicijative i pojedince.

KvartArt je festival koji okuplja mlade kreativce i njihove projekte te kroz njih ima za cilj revitalizati zapuštene javne prostore, potaknuti novo promišljanje funkcije javnih gradskih prostora i sadržaja gradskih kvartova te promovirati urbanu kulturu i popularizirati mladenačku umjetnost.

Osim toga, KvartArt promovira urbani način življenja i to kroz sve vrste umjetnosti (glazbenu, dramsku, filmsku, likovnu, književnost i dr.) te ih predstavlja u neformalnom obliku, kako kroz ulične performase tako kroz koncerte, edukativne radionice, projekcije, igru, zabavu, edukativne radionice i slično.

Aktivnosti usmjerene prema mladima unutar KvartArta oplemenjene su gostovanjima brojnih edukatora, voditelja, umjetnika i aktivista. Njihova znanja i iskustva u susretu s mladima ispunit će cilj festivala – stvoriti kreativnu atmosferu unutar koje će nastajati nove ideje, nova poznanstva, novi projekti, nova stvarnost.

KvartArt je nastao kao inicijativa individualaca, predstavnika nekoliko udruga te struke koji su se okupili oko Inicijative za Kvart, odnosno prostora bivše vojarne u ulici Stjepana Radića u kojem djeluje Gradska knjižnica Zadar. U tom bi kvartu trebao nastati novi Centar za mlade,  a cijeli prostor kvarta, kao urbana jezgra Zadra koja naprosto inspirira, trebao bi postati mjesto susreta kreativaca s raznih područja, umjetnika, predstavnika zadarske alternativne scene i drugih.

KvartArt festival financira se sredstvima Europske unije i Grada Zadra u sklopu međunarodnog projekta „Living streets“ iz programa LIFE, a u kojemu je Grad Zadar projektni partner. Cilj projekta je promoviranje javnog prostora te podizanje razine svijesti o promišljanju ulica kao rezidencijalnih zona namijenjenih prvenstveno stanovnicima, susjedima i obiteljima koje žive u tim ulicama te ponovnom skretanju pažnje na ulicu koja je dvorište, prostor za druženje, upoznavanje i razonodu.

 

Ovim putem pozivamo sve građanke i građane, posebice mlade, na druženje i kreativno provođenje slobodnog vremena na području bivše vojarne u ulici Stjepana Radića kod Gradske knjižnice Zadar od 02. do 17. lipnja.

 

Pratite nas putem službene Facebook stranice KvartArt Zadar.

Vezane fotografije

Započinje prvi zadarski kvartovski festival – KvartArt Voštarnica 2017. Započinje prvi zadarski kvartovski festival – KvartArt Voštarnica 2017.