Započeo projekt Intensify - kako ispuniti visoke EU ciljeve i smanjiti ugljični dioksid do 2020?
Započeo projekt Intensify - kako ispuniti visoke EU ciljeve i smanjiti ugljični dioksid do 2020?

U utorak je u Almadi (Portugal)  održan prvi projektni sastanak projekta Intensify na kojem su uz Grad Zadar sudjelovali predstavnici gradova Trnave (SK), Corka (IE), Milton Keynes (GB), Vitoria-Gasteiz (ES) Trevisio (IT), agencije iz Litve ECAT te nevladine organizacije iz Njemačkog grada Dessau-Roßlaul, EnergieavantgardeAnhalt e.V. 

Sastanak je otvorila predstavnica domaćina Grada Almade gradonačelnica Ines de Medeiros u kojem je istaknula važnost reduciranja emisija štetnih plinova u zrak, te navela sve korake koje je grad Almada poduzeo po pitanju uključivanja javnosti i svih sektora grada u pravcu smanjenja emisije štetnih plinova. 

Projektni konzorcij gradova raditi će sljedećih 5 godina na aktivnostima koje imaju za cilj smanjenje CO2, prvenstveno kroz međunarodno učenje i suradnju, te razmjenu dobre prakse koje će tijekom i kasnije primjenjivati najviše u vidu podizanja svijesti građana o štetnosti ugljika i ostalih plinova. Svaki od partnera će kroz projekt razviti svoj RAP (Regionalni akcijski plan) koji će detaljno opisati mjere i strategije za smanjenje ugljika.

Projekt Intensify stavlja poseban naglasak na nove načine uključivanja šire javnosti i ključnih sektora u promjeni ponašanja i snažnijem poduzimanju regulativnih mjera u pogledu smanjivanja CO2. Tako je na prvom projektnom sastanku zaključeno kako gradovi sami, zajedno sa javnim sektorom ne mogu u dovoljnoj mjeri ispuniti zadane ciljeve smanjenja CO2 bez snažnijeg uključivanja svih sektora i građanstva, odnosno promjena načina ponašanja i podizanja razine svjesti o važnosti zajedničkog intenziviranja u pravcu zaštite okoliša u kojem živimo. 

Ukupna vrijednost projekta Intensify iznosi €2.207.395,00, od čega su €108.090,00 bespovratnih sredstava dodijeljena Gradu Zadru koji će se iskorisitit za izradu akcijskog plana te aktivnosti promotivne kampanje s ciljem osvještavanja građana o važnosti smanjenja CO2.