Predstavljena jedinstvena prometna rješenja u Hrvatskoj
Predstavljena jedinstvena prometna rješenja u Hrvatskoj
Kroz projekt ZUM 4.0 razvijena pametna prometna rješenja za javni prijevoz i parking - jedinstvena u Hrvatskoj, ali i šire

U veljači će svjetlo dana ugledati mobilna aplikacija Zadar Smart City koja će, između ostalog, vozačima olakšati pronalazak i naplatu parkirališnog mjesta, a korisnicima javnog prijevoza ponuditi sve informacije o autobusnim linijama. Radi se o jednom od više elemenata projekta „Implementacija pametnih prometnih rješenja upotrebom novih tehnologija te IKT Zadar Urban Mobility 4.0 (ZUM 4.0)“.

„Sjećam se koliko smo se trudili objasniti kraticu ZUM, koja će sada dobiti svoju praktičnu primjenu, smisao i svrhu, a građani jednostavni sustav navođenja do slobodnih parking mjesta. Više od 1100 javnih parkirnih mjesta u užem središtu Zadra opremljeno je senzorima za detekciju vozila. Oni putem gradske mreže dostavljaju centralnom serveru informaciju o statusu zauzetosti pojedinog parkirnog mjesta. Građani će dobiti i brzi i lagani sustav naplate u javnom prijevozu, informacije o gradskim linijama, trasama, vremenima polaska sa stanica, trajanju vožnje i čitav niz ostalih lako dostupnih informacija. Cilj ovog tehnološki zahtjevnog i opsežnog projekta bio je pojednostavniti pristup javnim uslugama i podići kvalitetu urbanog življenja. Ovo je tek jedan segment našeg koncepta pametnog grada koji razvijamo godinama“, istaknuo je gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić prilikom predstavljanja rezultata projekta na konferenciji održanoj u utorak, 31. siječnja u Kneževoj palači.

U sklopu projekta ZUM 4.0, u partnerstvu s gradskim tvrtkama Inovativni Zadar, Liburnija i Obala i lučice, razvijen je sustav pametnog parkiranja, sustav elektroničke naplate u javnom prijevozu, sustav informiranja u prometu i javnom prijevozu, komplementarne mobilne aplikacije Zadar Smart City i Zadar ParkIn te Centralni informacijski sustav, kao srce cijelog projekta.

„Imali smo vrlo jasno postavljene ciljeve, posebno za građane te posebno za komunalne usluge, s naglaskom na javni prijevoz i parking. Napravili smo jedinstven sustav jer se, za razliku od ostalih gradova, u Zadru nije vršila digitalizacija postojećih poslovnih procesa, već su kreirani novi u skladu s najnovijim tehnološkim rješenjima. Napravili smo jedan centralni sustav u kojem se nalazi svi podaci o korisnicima, a uz to složili smo i nekoliko podsustava. Aplikacija Zadar Smart City u sebi sadrži i ZadarSmartCity karticu za plaćanje javnog prijevoza, naknadno i više usluga, a koja se može napuniti i preko m-bankinga. Na taj način s ovom aplikacijom kiosk postaje naš mobitel“, istaknuo je Darko Ivanišević, predstavnik Pružatelja usluga Zajednice ponuditelja Grafik.net d.o.o., Callidus grupa d.o.o., Intech d.o.o. i Paywiser Ite.

Goran Ranogajec iz Callidus grupe približio je javnosti rad komplementarne mobilne aplikacije Zadar ParkIn, namijenjene lakšem pronalasku parkirališnih mjesta. Aplikacija funkcionira na način da vam prvo ponudi zone u kojima ćete najvjerojatnije pronaći parking, a kada se približite određenoj lokaciji, prikazuje i pojedinačna parkirna mjesta.

„Aplikacija koristi koncept Machine learninga, odnosno umjetne inteligencije koja uči navike vozača te tako svakim danom postaje sve preciznija i pametnija“, istaknuo je Ranogajec.

Ukupna vrijednost projekta ZUM 4.0 je 1.966.134,48 EUR (14.813.840,30 HRK), od čega 1.613.909,35 EUR (12.160.000,00 HRK) čine bespovratna EU sredstva ostvarena kroz ITU mehanizam u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“. Kroz isti instrument financiran je niz drugih zadarskih projekata: ITS – inteligentni prometni sustav, izgradnja infrastrukture poduzetničke zone Crno, gradnja nove zgrade poduzetničkog inkubatora, obnova kompleksa bivše crkve i samostana sv. Frane, Centar za mlade i uređenje njegova okoliša, obnova zgrade stare Tehničke škole koja postaje sveučilišna znanstveno-nastavna infrastruktura za 21. stoljeće.

“ITU mehanizam je instrument urbanog razvoja uveden u financijskoj perspektivi 2014. -2020. Mi smo imali sreću i privilegiju da budemo unutar prvih sedam gradova u Hrvatskoj koji su osigurali sredstva na ovaj način“, istaknula je Stefani Mikulec Perković, v.d. pročelnica Upravnog odjela za EU fondove Grada Zadra, najavljujući kako će se ubrzo vidjeti rezultati svih spomenutih projekata.

Vezane fotografije

Predstavljena jedinstvena prometna rješenja u Hrvatskoj Predstavljena jedinstvena prometna rješenja u Hrvatskoj Predstavljena jedinstvena prometna rješenja u Hrvatskoj Predstavljena jedinstvena prometna rješenja u Hrvatskoj Predstavljena jedinstvena prometna rješenja u Hrvatskoj Predstavljena jedinstvena prometna rješenja u Hrvatskoj Predstavljena jedinstvena prometna rješenja u Hrvatskoj Predstavljena jedinstvena prometna rješenja u Hrvatskoj Predstavljena jedinstvena prometna rješenja u Hrvatskoj