Dan bez automobila u srcu Poluotoka
Dan bez automobila u srcu Poluotoka

U subotu, 22. rujna 2018., u Zadru je obilježen „Dan bez automobila“.

“Dan bez automobila” predstavlja završetak Tjedna mobilnosti, inicijative posvećene promicanju održivog kretanja i povećanja kvalitete života u urbanim sredinama, kada se šira središta brojnih europskih i svjetskih gradova, među kojima i grada Zadra, pretvaraju u pješačke zone.

Zadar ga je obilježio zatvaranjem Ulice  Bedemi zadarskih pobuna. Ovom su prigodom bile organizirane probne vožnje električnim vozilima kao ekološki prihvatljivijim oblicima prijevoza u gradu. Zvijezda dana zasigurno je bio Tesla Model S.

Pored toga Grad Zadar i ZADRA NOVA priredili su niz različitih aktivnosti za sve dobne skupine građana u nastojanju da ih usvoje kao stalan odabir u zdravijem načinu života. Naši građani imali su priliku sudjelovati u nagradnoj igri, biciklističkoj alki, natjecanju u najsporijoj vožnji na biciklima te dati svoj doprinos u mapiranju prepreka na području grada koje onemogućuju nesmetano kretanje osoba s invaliditetom. Nadalje, imali su priliku pogledati zanimljivu izložbu slika na temu održive urbane mobilnosti i priključiti se prvoj otočnoj biciklijadi. Naši mališani okušali su se u orijentacijskom kretanju ulicama grada te uživali u dobroj zabavi i druženju uz animatora i voditelja programa Luku Bulića.

Cilj obilježavanja “Dana bez automobila” je ohrabriti naše građane kako bi se barem na jedan dan oslanjali na druge oblike prijevoza i smanjili onečišćenje, buku i opasnosti koje donose promet i transport.

Ono što nas je potaklo da se kao grad ponovno uključimo u obilježavanje ove manifestacije je podizanje svijesti građana o ozbiljnom onečišćenju uzrokovanom nepromišljenom uporabom automobila i poticanje povratka pješaka, biciklista i javnog prijevoza u gradsko središte.

U nastavku donosimo nekoliko fotografija.