Priopćenje gradonačelnika Branka Dukića
Priopćenje gradonačelnika Branka Dukića
Grad Zadar.

Prema posljednjim raspoloživim službenim podacima Stožera civilne zaštite, na području Grada Zadra i dalje nema potvrđenih slučajeva zaraze virusom COVID 19.

Sukladno mjerama za odgodu ili ograničavanje organiziranih skupova te današnje odluke o obustavi održavanja nastave u obrazovnim ustanovama u Hrvatskoj na 14 dana, Grad Zadar, njegove ustanove i tvrtke, postupaju u skladu sa zadanim protokolom  Stožera civilne zaštite  te obavještavamo javnost o sljedećem:

 

OSNOVNE ŠKOLE I PREDŠKOLSKE USTANOVE:

Osnovne škole i predškolske ustanove kojima je osnivač Grad Zadar te vrtići drugih osnivača koje Grad Zadar sufinancira od ponedjeljka, 16.ožujka 2020. godine su zatvoreni.

Djelatnici osnovnih škola i predškolskih ustanova će raditi i dužni su preuzeti djecu/učenike ukoliko roditelji zbog svojih poslovnih obaveza i zaduženja nisu u mogućnosti za njih osigurati skrb.

Ministrica znanosti i obrazovanja izdala je upute o realizaciji nastave od 1. do 4. razreda te od 5. do 8. razreda. Škole se za takvu organizaciju nastave pripremaju.

Mole se roditelji da djecu predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta ne dovode u odgojno-obrazovne ustanove ukoliko kod djece, sebe ili ostalih članova kućanstva primijete bilo kakve simptome koji bi upućivali na koronavirus. U tom slučaju potrebno se javit nadležnim službama.

 

USTANOVE U KULTURI

HNK Zadar i Koncertni ured Zadar odgodili su vlastite produkcije koncerata i predstava zbog preporuke otkazivanje svih javnih kulturnih i sportskih okupljanja u narednom razdoblju kako bi se preveniralo širenje korona virusa.

Ova preporuka odnosi se na zatvorene i otvorene prostore, a donosi se zbog obveze i odgovornosti županijskog Stožera civilne zaštite u cilju smanjenja rizika unošenja i širenja bolesti na populaciju u RH.

Gradska knjižnica Zadar poštuje naputke nadležnih stožera. Posudba knjiga odvija se po običaju, no usluge čitaonice i igraonice nisu dostupne, a omogućene su online rezervacije i produženja građe.

Znanstvena knjižnica Zadar također poštuje naputke nadležnih stožera te se posudba knjiga odvija po običaju.

 

KOMUNALNE TVRTKE

Na održanom sastanku s direktorima gradskih komunalnih tvrtki zaključeno je kako će se slijediti napuci Županijskog stožera civilne zaštite te će se sve ljudske resurse i mehanizaciju stavit na raspolaganje Stožeru. Sve službe bit će na usluzi građanima dok će se u cilju zaštite širenja potencijalne pojave virusa organizirati preraspodjela poslova među službenicima Grada i gradskih tvrtki.

Prevencija je u ovom slučaju ključna te molimo građane da se pridržavaju svih navedenih smjernica i uputa Nacionalnog i Županijskog stožera civilne zaštite. Također, pozivamo sve građane na odgovornost i pažljivo slušanje uputa stručnjaka koji brinu o javnom zdravstvu. Posebno u ovoj prigodi apeliramo na građane starije dobi i krhkoga zdravlja da budu posebno oprezni i da se što manje izlažu.