Gradonačelnik Branko Dukić: Radimo zajedno na svim preventivnim mjerama i mjerama zaštite od širenja korona virusa
Gradonačelnik Branko Dukić: Radimo zajedno na svim preventivnim mjerama i mjerama zaštite od širenja korona virusa
Dukić pozvao na zajedništvo, međusobnu odgovornost, uzajamnu pomoć i striktno pridržavanje svih propisanih mjera protiv širenja korona virusa.

Gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić, na današnjoj je sjednici Gradskog vijeća uputio javnosti važne informacije u cilju zaštite i prevencije širenja korona virusa dok je prva točka današnje sjednice, umjesto Aktualnog sata, bilo izlaganje voditelja Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo, doktora Alana Medića o svemu što naši sugrađani nužno moraju znati o koronavirusu:

- Sve točke današnjeg Dnevnog reda koje su pred vama neophodni su dio funkcioniranja gradske uprave, pa i u aktualnim uvjetima naloženih mjera u cilju zaštite i prevencije širenja korona virusa, kazao je na početku sjednice gradonačelnik Dukić te nastavio:

- Na početku moram zahvaliti svim sudionicima sastanka predsjedništva Gradskog vijeća koji je održan prošli tjedan. Na sastanku je usuglašeno kako će sve vijećnice i vijećnici, neovisno o stranačkoj pripadnosti, zajedno raditi na svim preventivnim mjerama i mjerama zaštite od širenja korona virusa te pomoći građanima. Poruka za javnost je upravo poziv na zajedništvo, na međusobnu odgovornost i uzajamnu pomoć! I ovakvom organizacijom današnje sjednice uz suglasnost Županijskog stožera civilne zaštite, rasporedom sjedenja po naputku Zavoda za javno zdravstvo, želimo pokazati kako nitko nema pravo na samovoljno ponašanje.

AKTIVNOSTI GRADSKE UPRAVE

- Danas, dame i gospodo vijećnici, želim predstaviti prve aktivnosti gradske uprave koje su u skladu sa svima mjerama nacionalnog Stožera civilne zaštite i na taj način olakšati svakodnevni život u postojećim uvjetima. Pritom, pozvat ću sve naše sugrađane na odgovorno ponašanje i pridržavanje svih mjera i preporuka Stožera civilne zaštite u potpunosti.

SKRB I POMOĆ NAJUGROŽENIJIM SKUPINAMA

- Najžurnija naša mjera svakako je lokalna organizacija pružanja učinkovite skrbi i pomoći najugroženijim skupinama građana – starijim osobama i osobama lošijeg zdravstvenog statusa, a prema odredbama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. U proteklom vremenu uspostavili smo suradnju sa Crvenim križem.

CRVENI KRIŽ –DEŽURNI TELEFON 099 842 3324

- Crveni križ ima educirani interventni tim s 30 članova, a u sastavu Crvenog križa djeluje i 20 geronto domaćica.  099 842 3324 broj je dežurnog telefona putem kojega će pojedinci iz najosjetljivijih skupina moći zatražiti potrebnu pomoć kada je riječ o dostavi lijekova i nužnih životnih namirnica kako se ne bi neposredno izlagale riziku zaraze virusom. Grad će Crvenom križu dati na raspolaganje svoje resurse – vozila, mopede, mobilne telefone kako bi sustav ove vrste pomoći bio brži i pokrio što veći broj potrebitih.

- Do kraja tjedna ćemo se organizirati i kroz mjesne odbore,  kako bismo omogućili informativnu povezanost sa svakim pojedincem na svakom području grada u tim najugroženijim skupinama. Naravno, ustrojen je i tim u gradskoj upravi koji će koordinirati sve potrebe građana iskazane Crvenom križu, ali i mjesnim odborima.

- Sve nas raduje iskazani volonterizam naših sugrađana koji se već organiziraju u svojim susjedstvima. Ukoliko se ukaže potreba, a sve u skladu s preporukama Stožera civilne zaštite, bit će moguće u najkraćem roku priključiti te volontere u procese Crvenog križa kako bismo bili organizirani u učinkovit jedinstveni sustav.

VRTIĆI I ŠKOLE

- Kad govorimo o našim najmlađima, mogu kazati kako su jučer svi gradski vrtići i škole bili otvoreni u skladu s određenim nacionalnim mjerama. Ponovit ću, i vrtići i škole u Zadru organizirani su kako bi spremno i sigurno primili djecu koje je jučer bilo vrlo malo, što je pokazatelj visoke razine odgovornosti i dobre organizacije zadarskih obitelji. Također, u ovim uvjetima vodimo računa o zaposlenima u odgojnim i školskim ustanovama. I još jedna informacija roditeljima: za svo vrijeme trajanja mjere obustave rada dječjih vrtića, roditelji neće plaćati participaciju za boravak svoje djece u vrtićima. Dakle, aktualna mjera je za sada dva tjedna, dakle, za ožujak će participacija biti 50 posto.

-Ministarstvo znanosti i obrazovanja dalo je sve potrebne upute za održavanje novog oblika nastave. Osiguralo je i potrebnu opremu i stavilo se na raspolaganje školama za ispravke ili dodatne potrebe učenika. Grad će pratiti te potrebe i spremni smo pomoći.

POMOĆNICI U NASTAVI

- Spomenut ću još samo kako su djeci s potrebama na raspolaganju pomoćnici u nastavi, a njihov status za vrijeme trajanja ove mjere neće se mijenjati, tako ni naknade.

GRADSKE TVRTKE I USTANOVE

- U gradskoj upravi, svim gradskim tvrtkama i ustanovama provode se sve mjere i upute u cilju prevencije širenja zaraze i zaštite od koronavirusa, ali uz najvišu dozvoljenu razinu pružanja usluga građanima. Upravo zbog toga molim sve korisnike usluga naših javnih službi i ustanova na pridržavanje svih potrebnih mjera prevencije i zaštite.

MJERE ZA GOSPODARSTVO

- Već sam u obrazloženju skidanja s dnevnog reda prijedloga Odluke o smanjenju zakupnine poslovnih prostora ukazao na aktivnosti vezane uz potporu zadarskom gospodarskom sektoru. Očekujemo konkretne informacije o stvarnim posljedicama epidemije u zadarskom gospodarstvu, prijedloge svih strukovnih organizacija – prve smo dobili od Županijske gospodarske komore.

- Vjerujem kako će uskoro biti poznate i nacionalne mjere potpora. Tek s potpunim informacijama moći ćemo ciljano predložiti oblike djelovanja za sve ugrožene sektore gospodarstva. Naravno, bit ćemo ažurni i žurni! Konačno, Grad Zadar i sva gradska trgovačka društva i ustanove pozvani su na odgovorno fiskalno ponašanje.

Svakako, u duhu zajedništva, siguran sam kako ćete i vi vijećnici doprinijeti što uspješnijem djelovanju gradske uprave po svim aktualnim pitanjima vezanim uz korona virus. Otvoreni smo za suradnju! Naravno, prvi preduvjet za to je odgovorno ponašanje nas i svih naših sugrađana kako bi u najvećoj mogućoj mjeri smanjili sve neželjene posljedice ove epidemije.

ZAHVALA I PLJESAK ZA ZDRAVSTEVENE RADNIKE

Na kraju izlaganja, gradonačelnik Dukić zahvalio je doktoru Mediću i svim zdravstvenim djelatnicima u Hrvatskoj na do sada obavljenom poslu u zaštiti zdravlja ljudi i prevenciji širenja korona virusa.

- To su stručnjaci kojima vjerujemo i čije naputke i preporuke bezuvjetno moramo slušati, zaključio je gradonačelnik, a svi gradski vijećnici su se pridružili pljeskom zahvalnosti i podrške.