Savjet mladih Grada Zadra u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar organizirao je tribinu pod nazivom 'Prevencija ovisnosti među mladima, u suradnji s udrugom Porat.

Nažalost, tribina koja je prije svega namijenjena mladima i njihovim roditeljima nije privukla velik broj posjetitelja, na što je upozorio Siniša Kabić, predsjednik udruge Porat, kazavši da to samo predstavlja indikator koliko je zapravo potrebno govoriti o ovoj temi. 'Svi smo jednako odgovorni po pitanju prevencije ovisnosti. Moramo mladima pokazati što je zdrav život. Situacija u državi je teška, no mi smo svi, kao pojedinci jednako odgovorni. U gradu nam ne fali ništa, no bitno je mlade usmjeriti na zdrave aktivnosti', kazao je.

Margareta Mesić, profesorica psihologije i voditeljica Službe za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti, pitala se koliko škole, mjesto gdje djeca pokazuju probleme, vide i reagiraju na iste. 'Naš grad nikada nije čekao s preventivnim aktivnostima. Bilo bi idealno kada bi radili s roditeljima i prije nego na svijet dođe dijete. Nije važno koju ćete boju krevetića odabrati, već jeste li spremni biti roditelj i kako to biti. Nikada nije dovoljno rano učiti djecu o životu, o tome kako preživjeti, u svijetu u kojem se susreću s novim izazovima'.

Trening životnih vještina značajan je doprinos prevenciji ovisnosti, a rezultati će se tek pokazati. Jakov Vidović iz Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Zadra pojasnio je u kojem smjeru je Grad Zadar radio na pitanju prevencije ovisnosti, te kako se vršila edukacija i izdavanje publikacija namijenjenih djeci, mladima, roditeljima, učiteljima. Pokrenuta je suradnja s udrugama i terapijskim zajednicama, plaćena je specijalizacija kadrova. No, to i dalje nije dovoljno, s obzirom na zabrinjavajuće podatke koji govore da mladi sve ranije ulaze u ovisnosti, i kako je kazao Zrinko Perica iz Odsjeka za kriminalitet droga PU zadarske, mladi sve ranije izlaze i neprimjereno se zabavljaju.

Alkohol, lake droge, a zatim teže, postaju svakodnevica, često eskalirajući u vandalske činove. Policija djeluje represivno, objasnio je Perica, a po pitanju prevencije organiziraju se predavanja na koja je odaziv - slab. Znači li to da zatvaramo oči pred problemima?

Poznato je kako od prvog konzumiranja do traženja pomoći prolazi i desetljeće. Sindrom 'droga se događa drugome' očito vlada i u našem gradu. Gradu o kojem se govori kao o 'atraktivnom', u kojem mladi imaju blistave dvorane, grad u kojem se mnogo ulaže u sport, kako je to primijetio Vidović, no mi se i dalje pitamo - gdje je prostor za mlade kojega će voditi mladi (nismo svi ljubitelji sporta), besplatan prostor za kreativno slobodno vrijeme, prostor za njihove programe i programe namijenjene samo njima? Gdje je program djelovanja za mlade?

Dok se neke stvari u ovom gradu ne promjene, možemo organizirati još puno tribina. Na kojima se nadamo vidjeti i mlade.

 

izvor:eZadar

Vezane fotografije

Tribina Savjeta mladih Grada Zadra:Zatvaramo li oči pred problemima? Tribina Savjeta mladih Grada Zadra:Zatvaramo li oči pred problemima?