Postoji problem provođenja programa prevencije ovisnosti o drogama u školama, istaknuo je dio sudionika jučerašnje javne tribine pod nazivom "Prevencija ovisnosti među mladima" koja je održana jučer u Gradskoj knjižnici Zadar u organizaciji Udruge Porat i Savjeta mladih Grada Zadra. - S druge strane prevencija među mladima je važna jer oni već s petnaest godina dolaze u prve kontakte s drogama, a kada s 23 godine dođu tražiti pomoć onda su već u velikim problemima, rekao je predsjednik Udruge Porat Siniša Kabić.

- Mi u državi imamo generalni problem s prevencijom. Ona nije prepoznata na svim razinama. Postoji veliki problem sa školama. Sva naša djeca prolaze kroz njih i tamo pokazuju svoje probleme. Pitanje je koliko je to viđeno i što se radi po tome, rekla je Margarita Mesić iz Službe za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti i mentalno zdravlje Zavoda za javno zdravstvo Zadar.

Mesić je ipak završila optimistično tvrdeći kako postoje naznake da se ide nabolje.

- Kada organiziramo skupove i tribine na kojima ćemo govoriti o prevenciji imamo veliki otpor unutar škole od pedagoga i ravnatelja. Nailazimo na veliko nerazumijevanje, rekao je Zrinko Perica, inspektor Odsjeka kriminaliteta droga PU zadarske.

Jakov Vidović ispred Grada Zadra kazao je da Grad traži stručne osobe, vrši edukaciju mladih po školama i fakultetima, izdaje edukativne publikacije i provodi djelatnosti prevencije ovisnosti droge među mladima iako to prema novim strategijama nije u domeni lokalnih samouprava. Vidović je dodao kako je Grad Zadar novim sadržajima obogatio život mladima, na što su mu upravo oni na tribini prigovorili kako Pozdrav Suncu nije to što mladi traže, već traže prostore za svoje udruge gdje nema velikih pomaka. Točku na "i" stavio je predsjednik udruge Porat Siniša Kabić:

- Grad Zadar ima puno više sadržaja nego što je prije imao. U gradu ne fali ništa. Mlade treba voditi. Posebno bih pohvalio projekt Trening životnih vještina. Kamo sreće da smo ga mi imali. Mislim da obuhvaća prvu dob djece. Ona u šestom razredu dovoljno znaju, a još uvijek nisu iskvarena.

Riječ je, naime, o programu koji obuhvaća 3.500 djece i koji je u praksi rezultirao time da je kod djece koja su ga polazila zabilježena manja stopa konzumacije droga, kaznenih prijava, delikventnog ponašanja. Njega provodi Služba za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti i mentalno zdravlje za ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Zadar.

Marija Pupić Bakrač, voditeljica Službe za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti i mentalno zdravlje Zavoda za javno zdravstvo Zadar, iz publike se uključila u raspravu napomenuvši kako je obitelj ipak osnova svega pa tako i prevencije.

- Koliko puta smo se svi koji smo roditelji posvađali pred djecom, napili na nekoj zabavi ili učinili nešto zbog čega se kasnije ljutimo na svoju djecu kad oni sami to naprave. Dakle, trebala bi postojati neka institucija ili neki način na koji bi se prvenstveno učilo roditelje kako biti roditelj, zaključila je Pupić Bakrač.

 

Izvor: Zadarski list

Vezane fotografije

Treba najprije naučiti roditelje