ZADAR- Problemi i potrebe mladih Grada Zadra naziv je prve tribine Savjeta mladih koja je u dvorani Muzeja antičkog stakla okupila 50-tak sudionika.

ZADAR- Problemi i potrebe mladih Grada Zadra naziv je prve tribine Savjeta mladih koja je u dvorani Muzeja antičkog stakla okupila 50-tak sudionika.

Gosti Savjeta mladih kao ni posjetitelji tribine nisu definirali odgovorima tu široku temu, ali su jasno kazali da mladi nisu problem kako se to najčešće medijski prikazuje, da nisu budućnost, kako im se tepa, već sadašnjost te da su oni ti koji moraju biti kreatori, a ne da im se vječno „soli pamet".

Marino Batur, kao predsjednika Savjeta mladih tražio je od svih, pojedinaca i udruga da ih savjetuju u njihovoj transmisiji prema gradskoj vlasti koja bi, kako im je savjet dala vijećnica Sabina Glasovac financijski trebala pratiti program za mlade kroz proračun. Do sada se gradska vlast u tome nije iskazala, pa je u ovoj godini najviše „skresala" financija koje se odnose na potrebe mladih, navela je Glasovac i objasnila kako su važni pri tom prioriteti kako se ne bi dala prednost azilu za pse umjesto skejt parku.

Skejt parka na Ravnicama loš je za sve mlade koji su tamo izloženi opasnosti od prometa ali i podloge koja nije prema standardima skejtera, upozorila je jedna cura na tribini. Takvu kao i ostale primjedbe bilježila je Dorotea Kamber, koju je na tribinu „delegirao" pročelnik Mario Pešut kao predstavnicu Grada Zadra.

Iako je Centar za mlade još daleka budućnost, bit će neoprostivo da tom institucijom sutra upravlja netko tko nije iz svijeta mladih, također se čulo na tribini. Taj paradoks već postoji kod Studentskog kluba koji postoji, a studenti ga ne smiju koristi. Kako su studenti sociologije bili najbrojniji na tribini, Jelena Kupsjak nije propustila još jednom upozoriti da se studentima ne da taj prostor, a loptica za to se prebacuje sa Sveučilišta, na poslovni Centar, pa na gradsku vlast.

Sociolog Krešimir Krolo, čiji je i znanstveni interes populacija mladih ljudi, ukazao je na dobra iskustva u drugom gradovima u kojima su problematični prostori upravo dani njima na korištenje. Kao što su to postale oaze u kojima mladi mogu kreirati svoje potrebe, tako bi, po Kroli i budući Centar za mlade trebao biti mjesto autonomije mladih na kojem će se stvarati kulturno- kreativni identitet grada. A da Zadar na nacionalnoj sceni nema svoje mjesto ni svoja obilježja posljednja dva desetljeća, kao i da po mnogo čemu zaostaje u trendovima, komentirao je njegov kolega Sven Marcelić.