16. rujna - Međunarodni dan zaštite ozonskog sloja
16. rujna - Međunarodni dan zaštite ozonskog sloja

16. rujna 1987. godine potpisan je Montrealski protokol, najuspješniji međunarodni sporazum u području zaštite okoliša, kojeg su ratificirale sve države članice Ujedinjenih naroda. Potpisivanjem protokola, države se obvezuju na poduzimanje mjera za ukidanje potrošnje štetnih tvari za ozon.

Rezolucijom Opće skupštine Ujedinjenih naroda od 19. prosinca 1994. godine, a s ciljem naglašavanja važnosti provedbe Montrealskog protokola o tvarima koje oštećuju ozonski sloj, 16. rujan je proglašen međunarodnim Danom zaštite ozonskog sloja. Od tada ovaj se dan obilježava na način da se promoviraju nacionalni i globalni napori za zaštitu ozonskog sloja i očuvanja klime.

Ovogodišnja tema Međunarodnog dana zaštite ozonskog sloja je „Ozon i klima: Obnovljeni naporima ujedinjenog svijeta“ te govori o tome kako je dosada postignut velik uspjeh u zaštiti ozonskog sloja isključivanjem iz uporabe tvari koje ga oštećuju kako bi se i time izbjeglo štetno djelovanje UV zraka na naše zdravlje i okoliš. Ukidanjem proizvodnje i potrošnje štetnih tvari ne samo da je zaustavljeno daljnje oštećivanje ozonskog sloja, nego se on oporavlja. Prema izvješću UN-a predviđa se da će se ozonski sloj oporaviti do 2050. godine.

Više na http://www.unep.org/stories/ozone/OzoneDay2016.asp