Završen projekt izgradnje bežične mreže Sveučilišta u Zadru
Završen projekt izgradnje bežične mreže Sveučilišta u Zadru
Bežični internet na Sveučilištu na 8 lokacija i 88 pristupnih točaka.

 

U rektoratu Sveučilišta u Zadru održan je radni sastanak na kojem su nazočili gradonačelnik Branko Dukić sa suradnicima, pročelnikom za graditeljstvo Darkom Kasapom i diretorom tvrtke Inovativni Zadar Alanom Kociperom, rektorica Dijana Vican, prorektor Josip Faričić i voditelj informatičke službe Sveučilišta Neven Pintarić. Razgovaralo se o raznim temama, ali naglasak je bio na završetku izgradnje bežične mreže za Sveučilište.

Rektorica je istaknula zadovoljstvo brzinom realizacije projekta koji je odrađen u samo 5 tjedana, a i troškovima koji su ispali povoljniji od prvih procjena. Mreža kvalitetno radi, s velikom brzinom pristupa za prosječno 1200 korisnika dnevno, a s predviđenim kapacitetom od 4-5000 korisnika.

Temeljem Sporazuma o  suradnji na razvoju projekata važnih za Grad Zadar i Sveučilište u Zadru, u segmentu planiranja razvoja i uvođenja digitalnih tehnologija, realiziran je projekt izgradnje bežične mreže Sveučilišta u Zadru.

Na ukupno 8 lokacija Sveučilišta u Zadru, od kojih se 7 lokacija nalazi u Zadru i jedna u Gospiću, izgrađena je nova bežična mreža za besplatan pristup Internetu za potrebe studenata, profesora, te osoblja i gostiju Sveučilišta. Sa ukupno 88 pristupnih točaka, bežičnim signalom pokriveni su praktično svi unutrašnji prostori gdje borave studenti, profesori, osoblje i gosti Sveučilišta. Mreža je u potpunosti prilagođena potrebama Sveučilišta i studenata, pa tako između ostalog podržava i eduroam (education roaming), uslugu namijenjenu korisnicima iz sustava znanosti  i obrazovanja prisutnu na više od 24000 lokacija diljem svijeta.
Projekt je financirao Grad Zadar, a realizirala ga je gradska tvrtka  Inovativni Zadar d.o.o., specijalizirana za ICT projekte i usluge. Ukupna vrijednost izvedenih radova iznosi 490.000 kn. Vođeni uspješnom suradnjom na ovom projektu, rektorica i gradonačelnik najavili su daljnju suradnju na projektima digitalizacije Sveučilišta, odnosno uvođenju digitalnih tehnologija i e-usluga za potrebe Sveučilišta.

 

Vezane fotografije

Završen projekt izgradnje bežične mreže Sveučilišta u Zadru Završen projekt izgradnje bežične mreže Sveučilišta u Zadru