Započela „HERA“
Započela „HERA“

U zadarskom Arsenalu danas, 12.veljače, održana je konferencija povodom početka provedbe projekta HERA. U okviru ovog projekta obnovit će se Vrata sv. Krševana, Prolaz Cara Augusta u zadarskim gradskim bedemima te Mali Arsenal.

˝Ovaj je projekt značajan iz više razloga. Kao prvo, obnovit će se tri značajna povijesna spomenika u staroj gradskoj jezgri koja rado obilaze i fotografiraju turisti. A drugo, dokaz je da u Zadarskoj županiji i Razvojnoj agenciji ZADRA-i rade stručni i sposobni ljudi koji su spremni pripremiti ovakve gradske projekte za financiranje sredstvima fondova EU.˝ - istaknuo je gradonačelnik Grada Zadra, Božidar Kalmeta, podsjetivši da Grad Zadar očekuje realizaciju tri značajna projekta: Muzej 2 palače, Centar za mlade i Turističko - informativni centar. ˝Nadam se kako je ovo početak jedne kvalitetne prekogranične suradnje, a u Zadru možete uvijek naći vrijednog partnera.˝- dodao je gradonačelnik, zahvalivši se ljudima koji su radili na pripremi projekta i zaželjevši im uspješnu provedbu.

Projekt su predstavili i o ciljevima govorili pročelnik Upravnog odjela za razvoj i europske procese Zadarske županije, Davor Lonić i voditeljica Odjela za europske projekte ZADRA-e, Marica Babić, koji su naglasili kako je primarni cilj projekta osnivanje kulturnih i turističkih ruta kroz obnovu kulturno - povijesnih spomenika i lokaliteta u gradovima partnerima. Pa će se tako, primjerice, u Zadru napraviti geodetska snimka bedema, a u Malom Arsenalu je planiran virtualni prikaz Zadra iz doba antike.

Nazočnima se obratila i gradonačelnica Vodica, Branka Juričev Martinčev, projekt menadžer iz Terama, Gino Verocci s Odjela za turizam Sveučilišta u Zadru, mr. sc. Vinko Bakija i voditeljica antičkog odjela Arheološkog muzeja u Zadru Kornelija A. Giunio.

Projekt HERA provodit će se iduće dvije i pol godine. U njemu sudjeluje pet hrvatskih županija te države jadranskog bazena, njih ukupno osam. Sufinancira se iz IPA fonda, Programa jadranske prekogranične suradnje. Ukupna vrijednost projekta je 8.8 milijuna Eura, a vrijednost zadarskog dijela je 3,2 milijuna Eura.

Vezane fotografije

Započela „HERA“ Započela „HERA“ Započela „HERA“ Započela „HERA“ Započela „HERA“ Započela „HERA“