Zadarski vatrogasci proslavili svoj dan
Zadarski vatrogasci proslavili svoj dan
U JVP Zadar održana prigodna svečanost povodom blagdana sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca.

U JVP Zadar, danas je, povodom Dana vatrogastva i blagdana njihovog zaštitnika sv. Florijana, održana prigodna svečanost i pokazna vježba spašavanja unesrećih u požaru.

Zapovjednik JVP Zadar, Željko Šoša, podsjetio je da u Zadarskoj županiji djeluju četiri profesionalne vatrogasne postrojbe s ukupno 140 vatrogasaca i 43 DVD-a. Također, istaknuo je izvrsnu suradnju s Gradom Zadrom zahvaljujući kojoj je ova postrojba danas suvremeno opremljena, a njezini pripadnici osposobljeni i uvježbani izvršavati i nateže zadaće.

- Vi znate da vatra ne poznaje administrativne granice. Mi do sada nismo imali potrebu za dodatnim pojačanjem i sudjelovanjem kolega iz drugih županija u gašenju požara kod nas, dok su naši vatrogasci bili na svim požarištima diljem Hrvatske, od Dubrovnika do Slavonije, kazao je Šoša.

Gradonačelnik Grada Zadra, Božidar Kalmeta, čestitao je vatrogascima njihov dan i blagdan, istaknuvši kako su vatrogasci uvijek spremni pomoći ljudima, pa i onda kada se ne radi o gašenju požara već o drugim situacijama koje nisu u njihovom opisu posla.

-Vi ste prvi koje građani nazovu kada im se dogodi kakva nezgoda kao na primjer kada im poplavi podrum ili im treba spustiti kućnog ljubimca sa stabla. Ta vaša odgovornost, požrtvovnost i spremnost na pomoć, ulijeva našim sugrađanima toliko važan i potreban osjećaj sigurnosti, poručio je gradonačelnik Kalmeta.

Dan prije, u Kazalištu lutaka u Zadru, održana je Svečana sjednica Skupštine Hrvatske vatrogasne zajednice u povodu Dana vatrogastva, gdje su se okupili čelni ljudi HVZ-e i brojni gosti. U ime predsjednika Vlade RH, Andreja Plenkovića, sve nazočne je prigodnim riječima pozdravio gradonačelnik Grada Zadra, Božidar Kalmeta. Također, dodijeljene su i nagrade zaslužnim vatrogascima i članovima vatrogasne zajednice.