Zadarska udruga antifašista proslavila 70. obljetnicu pobjede nad fašizmom
Zadarska udruga antifašista proslavila 70. obljetnicu pobjede nad fašizmom
Fotogalerija Galerija

Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Zadarske županije danas je u Kazalištu lutaka svečanom akademijom proslavila 70. obljetnicu pobjede na fašizomom. 

Nazočnima su se ovom prigodom obratili predsjednik zadarskih antifašista, Nikola Budija i predsjednik Saveza boraca antifašista RH, Jakov Jukić.

Zamjenik gradonačelnika Zvonimir Vrančić u ime Grada Zadra i gradonačelnika, ovom je prigodom podsjetio da su se brojni naši djedovi i očevi odlučno uključili u borbu protiv talijanskih fašista koji su nam htjeli zatrti hrvatski jezik, prekrstiti nas na talijanska imena i prezimena, izbrisati kao narod u Dalmaciji. - I mi u Zadru sjećamo se Iškog ustanka, žrtava fašističkog logora na Molatu, obilježavamo odluku o pripojenju područja Istre, Rijeke, Primorja i Zadra matici Hrvatskoj. Sve su to događaji koji su ugrađeni u temelje moderne Republike Hrvatske, kazao je Vrančić.

-Dan pobjede nad fašizmom obilježava se i kao Dan Europe u spomen na povijesnu deklaraciju Roberta Schumana iz 1950. Jedan od pokretača europske integracije iznio je tada ideju o novom obliku političke suradnje u Europi koja bi učinila rat između europskih nacija nezamislivim i nemogućim. Unatoč tome, a punih 40 godina kasnije, naš narod morao je voditi još jedan obrambeni i oslobodilački rat za svoju slobodu i samostalnost. 1991. ponovno smo se susreli s fašizmom, nešto drugačije vrste, ali istim zlom i ratnom agresijom. Upravo zato danas, na Dan pobjede, sjećamo se i žrtava Domovinskog rata. I njima veliko hvala, jer bez njih ne bismo imali današnju Hrvatsku, naglasio je zamjenik.

Gradonačelnik Božidar Kalmeta pridružio se zadarskoj proslavi ovog važnog datuma svjetske povijesti – Dana pobjede nad fašizmom te pozdravio i čestitao našim sugrađanima, sudionicima antifašističke borbe, koji su danas među nama. 

Vezane fotografije

Zadarska udruga antifašista proslavila 70. obljetnicu pobjede nad fašizmom Zadarska udruga antifašista proslavila 70. obljetnicu pobjede nad fašizmom Zadarska udruga antifašista proslavila 70. obljetnicu pobjede nad fašizmom Zadarska udruga antifašista proslavila 70. obljetnicu pobjede nad fašizmom Zadarska udruga antifašista proslavila 70. obljetnicu pobjede nad fašizmom Zadarska udruga antifašista proslavila 70. obljetnicu pobjede nad fašizmom Zadarska udruga antifašista proslavila 70. obljetnicu pobjede nad fašizmom