Zadarska udruga antifašista proslavila 70. obljetnicu pobjede nad fašizmom
Fotogalerija gallery

Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Zadarske županije danas je u Kazalištu lutaka svečanom akademijom proslavila 70. obljetnicu pobjede na fašizomom. 

Nazočnima su se ovom prigodom obratili predsjednik zadarskih antifašista, Nikola Budija i predsjednik Saveza boraca antifašista RH, Jakov Jukić.

Zamjenik gradonačelnika Zvonimir Vrančić u ime Grada Zadra i gradonačelnika, ovom je prigodom podsjetio da su se brojni naši djedovi i očevi odlučno uključili u borbu protiv talijanskih fašista koji su nam htjeli zatrti hrvatski jezik, prekrstiti nas na talijanska imena i prezimena, izbrisati kao narod u Dalmaciji. - I mi u Zadru sjećamo se Iškog ustanka, žrtava fašističkog logora na Molatu, obilježavamo odluku o pripojenju područja Istre, Rijeke, Primorja i Zadra matici Hrvatskoj. Sve su to događaji koji su ugrađeni u temelje moderne Republike Hrvatske, kazao je Vrančić.

-Dan pobjede nad fašizmom obilježava se i kao Dan Europe u spomen na povijesnu deklaraciju Roberta Schumana iz 1950. Jedan od pokretača europske integracije iznio je tada ideju o novom obliku političke suradnje u Europi koja bi učinila rat između europskih nacija nezamislivim i nemogućim. Unatoč tome, a punih 40 godina kasnije, naš narod morao je voditi još jedan obrambeni i oslobodilački rat za svoju slobodu i samostalnost. 1991. ponovno smo se susreli s fašizmom, nešto drugačije vrste, ali istim zlom i ratnom agresijom. Upravo zato danas, na Dan pobjede, sjećamo se i žrtava Domovinskog rata. I njima veliko hvala, jer bez njih ne bismo imali današnju Hrvatsku, naglasio je zamjenik.

Gradonačelnik Božidar Kalmeta pridružio se zadarskoj proslavi ovog važnog datuma svjetske povijesti – Dana pobjede nad fašizmom te pozdravio i čestitao našim sugrađanima, sudionicima antifašističke borbe, koji su danas među nama. 

Vezane fotografije