Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, na 11. međunarodnoj izložbi arhitekture Venecijanski bijenale, prema konceptu povjerenika Branka Silađina, hrvatski paviljon predstavit će rekonstrukciju proslavljenih urbanih instalacija Morske orgulje i Pozdrav Suncu, arhitekta Nikole Bašića.
Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, na 11. međunarodnoj izložbi arhitekture Venecijanski bijenale, prema konceptu povjerenika Branka Silađina, hrvatski paviljon predstavit će rekonstrukciju proslavljenih urbanih instalacija Morske orgulje i Pozdrav Suncu, arhitekta Nikole Bašića.
Na 104 m² izložbenog prostora popločanog bijelim bračkim kamenom, u čijem je središtu postavljen 9m² velik interaktivni segment instalcije Pozdrav Suncu, posjetitelji će moći u dvije nasuprotne simultane video projekcije doživjeti potpuni ugođaj originalne lokacije. Šest i pol metara široka, a četiri metra visoka projekcija na lijevoj strani paviljona prikazivat će Morske orgulje, a spektakl Pozdrava Suncu identične veličine bit će istovremeno projiciran na desnoj, suprotnoj strani paviljona. Ispod bijelog platnenog svoda koji, objedinjujući paviljon, fizički povezuje projekcije, odjekivat će zvuci Morskih orgulja, a središnji interaktivni segment instalacije bit će Internetom povezan sa zadarskom rivom i u realnom vremenu prenositi interaktivne sadržaje izvorne instalacije.
Pred odlazak na postav paviljona, danas, u petak, 29.8.2008., u 11.00 sati, tim hrvatskog paviljona na 11. Venecijanskom bijenalu arhitekture održao je u prostorijama HDLU u Zagrebu prezentaciju kataloga i dokumentarnog filma koji čine nerazdvojivu cjelinu.
Katalog na 96 stranica, dvojezično (engleski/hrvatski), kroz četiri eseja arhitekta Branka Silađina, povjesničarke umjetnosti Željke Čorak, arhitekta Lea Modrčina te arheologa konzervatora Miljenka Domjana, donosi kritičko-analitičku interpretaciju urbanih instalacija Morske orgulje i Pozdrav suncu unutar povijesnog i suvremenog kulturološkog i arhitekturnog diskursa te urbanog konteksta Zadra i lokacije instalacija. Instalacije su predstavljene fotografijama Damira Fabijanića, Velida Jakupovića, Maje Jelenković, Mladena Radolovića, i, u najvećem broju, Stipe Suraća. Nakon zatvaranja bijenala publikacija će funkcionirati kao reprezentativna monografija o najnovijim zadarskim atrakcijama. Integralni dio kataloga je dokumentarni film u DVD PAL formatu.
Dvojezični dokumentarni film u trajanju od 17 minuta o urbanim instalacijama Morske orgulje i Pozdrav Suncu, nadahnut i esejom Željke Čorak, koncipirao je, snimio i režirao Davor Šarić, snimanje zvuka Morksih orgulja izveo je Krešimir Mrčela, a montažu Tomislav Rupić. DVD je realizirao šibenski Digital film d.o.o. DVD je pozicioniran na ovitku kataloga i funkcionira kao njegova naslovnica. Za potrebe filma korišten je isti vizualni materijal koji na nasuprotnim i simultanim projekcijama u trajanju od 8 minuta u Hrvatskom paviljonu predstavlja Morske orgulje i Pozdrav suncu.
Multimedijalnu koncepciju paviljona osmislio je povjerenik arhitekt Branko Silađin, a njeno ostvarenje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske te potporu Uprave grada Zadra, omogućilo je i četrdeset troje donatora, mahom zadarskih privrednika.
Hrvatski postav kojeg i uprava Venecijanskog bijenala očekuje s nestrpljenjem i uzbuđenjem, pod nadzorom Nikole Bašića i Branka Silađina realizira cijeli tim suradnika. Popločenje kamenom projektirali su, donirali i izvest će stručnjaci Jadrankamena d.o.o. iz Pučišća, model Pozdrava Suncu projektirao je te će ga kao i izvornik izvesti splitski Interlight d.o.o., projekcije slike i zvuka osmislio je Slaven Tahirbegović, a izvest će ga tvrtka Dicroic d.o.o. Snimanje i režiju video materijala potpisuje Davor Šarić, a izuzetno osjetljivo snimanje zvuka Krešimir Mrčela iz šibenskog Digital film d.o.o.
http://www.tzzadar.hr/th_umb.php?src=img/events/original/Pozdrav_Suncu_3407_1202759260.jpg&;f=0&x=224&y=500" border="0" alt="" /> http://www.tzzadar.hr/th_umb.php?src=img/events/original/Pozdrav_Suncu_1197380404.jpg&;f=0&x=224&y=500" border="0" alt="" />http://www.tzzadar.hr/th_umb.php?src=img/events/original/Silver_Cloud_1951_1189873727.jpg&;f=0&x=224&y=500" border="0" alt="" />

Vezane fotografije

Zadar na 11. međunarodnoj izložbi arhitekture Venecijanski bijenale