Prošlog je tjedna u ime Grada Zadra u engleskom gradu Canterburyu i okrugu Kent boravio Dragomir Mišljenac, savjetnik gradonačelnika za međunarodnu suradnju i Anita Gržan Martinović, voditeljica Odsjeka za odnose s građanstvom, medijima i prezentaciju Grada. Uz predstavnike Grada Zadra u Canterberyu je na Simpoziju sudjelovala i Marija Dejanović, direktorica Turističke zajednice Grada Nina.

 

Povod posjeti izaslanika Grada Zadra bilo je sudjelovanje na 18. međunarodnom simpoziju WTFC-a (Prijateljskog kruga obzidanih gradova) pod nazivom: Obnova kroz kulturu. U okviru ovogodišnjeg simpozija na kojem su uz predstavnike Grada Canterburya i Grofovije Kent izlagali predstavnici različitih  engleskih i drugih inozemnih institucija, zaduženi za kulturu i kulturni razvitak grada, Zadrani su imali i jednu posebnu zadaću - pokrenuti razgovore o povezivanju dvaju gradova, a osobito na planu suradnje visokoškolskih ustanova. Canterbury je poznati sveučilišni grad u kojem studira oko 23 000 studenata iz cijelog svijeta, a grad je proslavljen između ostalog i čuvenim djelom engleskog pisca, Geoffreya Chaucera, Kanterberijske priče, nezaobilaznim štivom studenata engleskog jezika i književnosti, u kojima autor oslikava srednjovjekovne hodočasnike koji su odsjedali u ovom gradu na svom putu u Rim.

Grad Zadar je još ranih devedesetih godina prošlog stoljeća imao prepisku s tadašnjim gradonačelnikom i postojala je želja da se pokrene suradnja, što se nažalost, radi nesretnih ratnih zbivanja u našoj zemlji i gradu, nije uspjelo ostvariti. Iz Canterburya su, međutim, stizale riječi utjehe i ohrabrenja kao i tad prijeko potrebna, humanitarna pomoć.

 

Sadašnji posjet i razgovori koji su započeti u ozbiljnoj namjeri uspostavljanja konkretnih oblika suradnje odvijali su se u srdačnom i prijateljskom ozračju nama dobro poznate europske udruge obzidanih gradova koja je i ovom prilikom posvjedočila vrijednost svog postojanja i djelovanja. Razgovori su vođeni s njihovom gradonačelnicom, gospođom  Carolyn Parry , te predstavnicima  Gradskog vijeća.

 

Među ostalim poveznicama naših dvaju gradova, uz bogatu povijesno-kulturnu baštinu, očuvane zidine, tradiciju viskog školstva, snažnu crkvu i dr. postoji i zanimljivost koju mnogi Zadrani možda još i ne znaju. U lijevoj apsidi naše katedrale Sv. Stošije nalazi se i slika Sv. Thomasa Becketa koja govori o poznavanju i štovanju njegovog lika u našem gradu, a datira iz  tog davnog doba. Danas će nam u našem nastojanju da povežemo naše dvije sredine zasigurno pomoći i izvrsna prometna povezanost charter zračnom linijom poduzeća Ryan Aira na relaciji Zadar - London kojom stižemo za nešto više od dva sata u London, a do Canterberya tad imamo još nešto manje od dva sata.

Anita_007_1224661017.jpgAnita_001_1224660931.jpg

Vezane fotografije

Zadar – Canterbury: Odškrinuta vrata suradnje