Vijeće za prevenciju kriminaliteta na području grada Zadra
Vijeće za prevenciju kriminaliteta na području grada Zadra
Održan 3. sastanak Vijeća

Vijeće za prevenciju kriminaliteta na području grada Zadra je održalo svoj treći sastanak u ovom sazivu. Kao predsjednik Vijeća, gradonačelnik Branko Dukić izrazio je zadovoljstvo do sad učinjenim, a i planovima za budući rad Vijeća. 
Prezentirana je edukativno-promotivna publikacija "Program rada Vijeća za prevenciju 2019.-2021." koju su zajednički izdali Grad Zadar i Policijska uprava zadarska. Publikacija donosi popis ključnih strateških dokumenata na kojima se temelje aktivnosti Vijeća, te plan programskih aktivnosti za navedeni period. Te aktivnosti uključuju program prevencije u svim skupinama građana - od vrtićke do treće životne dobi, te sve vrste kriminaliteta. Kao bitnu stavku, Anton Dražina, načelnik PU zadarske istaknuo je baš zajednički i koordiniran rad svih članova Vijeća i institucija iz koji dolaze, kako bi sve aktivnosti bile kvalitetno provedene.
Nakon toga predstavljene  su i pripremne radnje za početak turističke sezone, koje uključuju akciju TURS i preventivne projekte u protupožarnoj sezoni. Tu je istaknuta uloga prometne mladeži u regulaciji prometa u sezoni i suradnja s javnom vatrogasnom postrojbom Zadar kojoj su osigurane prostorije za dežurstvo na Poluotoku, u Kožinu i Murvici za brži i lakši pristup intervencijama tijekom ljetnih gužvi. Također, policija je istaknula i ljetna pojačanja koja će dobiti kroz ispomoć u vidu 32 dodatna policijska  službenika koji će ljeti raditi u Zadru, a i kroz vraćanje 12-15 službenika koji su trenutno na prekvalifikaciji. Konkretno, to znači da će raditi dvije dodatne ophodnje u svakoj smjeni tijekom ljeta što jamči pojačanu sigurnost. Također, nacionalni Stožer za provedbu sigurnosti turističke sezone je smješten u Zadru kao još jedan pokazatelj da zadarska Policijska uprava prednjači u dobroj prevenciji i provedbi sigurnosti vezano uz turizam. Prema izvješću Turističke zajednice, u prva 4 mjeseca 2019. povećan je dolazak gostiju za 22%, dolaze iz sve većeg broja zemalja, pa će ove godine letci upozorenja o sigurnosti za turiste biti tiskani na 12 jezika, a prijedlog je da se u njihovo informiranje uključe i turistički vodiči. 

Na kraju, prezentirano je izvješće o stanju kriminaliteta PU zadarske, koje komparativno obuhvaća tri godine: 2016., 2017. i 2018. iz kojeg su vidljivi pozitivni trendovi u stanju sigurnosti na području grada Zadra.

Vezane fotografije

Vijeće za prevenciju kriminaliteta na području grada Zadra Vijeće za prevenciju kriminaliteta na području grada Zadra Vijeće za prevenciju kriminaliteta na području grada Zadra Vijeće za prevenciju kriminaliteta na području grada Zadra