Veliko zanimanje Zadrana za Meštrovićeva djela
Veliko zanimanje Zadrana za Meštrovićeva djela

U utorak navečer u Gradskoj je loži svečano otvorena izložba  skulptura, reljefa u drvu, gipsu, bronci i mramoru, crteža i litografija poznatog hrvatskog umjetnika Ivana Mešetrovića, pod nazivom „Zahvalimo njoj“. Otvorenje je privuklo velik broj Zadrana i ljubitelja umjetnosti koji su željeli izbliza uživati u ljepoti dijela Meštrovićeve umjetničke ostavštine. 

Otvorenju su nazočili gradonačelnik grada Zadra Božidar Kalmeta i zamjenik gradonačelnika Zvonimir Vrančić sa suradnicima. Ravnateljica Narodnog muzeja, Renata Peroš, zahvalila je svim organizatorima koji su pomogli postavljanju izložbe, posebice Gradu Zadru i Zadarskoj županiji.

-Kipar govori kroz glinu i kamen. Njegova djela gledaju se umom i osjećajem. U djelima Ivana Meštrovića prisutna je zapadna kršćanska kultura, ali u djelima je vidljiv i utjecaj starog Egipta, antičke Grčke i Bizanta. Kao dijete, vjerovao sam ocu kada mi je govorio da me s ljubavlju on rodio. U dječjoj svjesti otac mi je bio i otac i majka, istaknuo je njegov sin, Mate Meštrović.

- Jedan od segmenata koji govori mnogo o nama, svakako je naš doživljaj majke. U svakoj dekadi umjetničkog života Ivana Meštrovića, nema trenutka a da se kao motiv nije pojavila upravo majka, u svojem značenju, ali i u značenju domovine i bogorodice, kazao je među ostalim zamjenik ministrice kulture, Berislav Šipuš, koji je izložbu i otvorio.

Izložba je postavljena povodm 130. obljetnice rođenja slavnog hrvatskog umjetnika svjetskog glasa, a svi zainteresirani Meštrovićeva djela na temu majke i majčinstva moći će pogledati do 1.prosinca. 

Vezane fotografije

Veliko zanimanje Zadrana za Meštrovićeva djela Veliko zanimanje Zadrana za Meštrovićeva djela Veliko zanimanje Zadrana za Meštrovićeva djela Veliko zanimanje Zadrana za Meštrovićeva djela Veliko zanimanje Zadrana za Meštrovićeva djela Veliko zanimanje Zadrana za Meštrovićeva djela Veliko zanimanje Zadrana za Meštrovićeva djela Veliko zanimanje Zadrana za Meštrovićeva djela Veliko zanimanje Zadrana za Meštrovićeva djela