Uoči Dana neovisnosti RH odana počast poginulim braniteljima
U znak dubokog pijeteta i zahvalnosti svim poginulim braniteljima koji su zaslužni da danas živimo u slobodnoj domovini Hrvatskoj.

Uoči obilježavanja Dana neovisnosti Republike Hrvatske, izaslanstva državnih, županijskih i gradskih vlasti, vojske i policije, političkih stranaka te udruga proizašlih iz Domovinskog rata, položila su vijence i zapalila svijeće ispred Središnjeg križa na Gradskom groblju u spomen svim braniteljima koji su svoje živote dali za danas slobodnu i neovisnu državu Hrvatsku. U ime Grada Zadra, vijence su položili gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić sa zamjenicima Antom Babićem i Jagodom Surać. Učinili su to u znak dubokog pijeteta i zahvalnosti svim poginulim braniteljima koji su zaslužni da danas možemo obilježavati ovaj važan državni blagdan u slobodnoj Hrvatskoj.

Svake godine sjećamo se povijesnog datuma, 8. listopada 1991. godine, kada je Hrvatski sabor jednoglasno donio Odluku o raskidanju svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s bivšom državom SFRJ. Pritom je utvrđeno da  Republika Hrvatska nijedno tijelo dotadašnje SFRJ ne smatra legitimnim niti legalnim kao i da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije. Time je otvoren put višestranačju i demokraciji te stvaranju samostalne, suverene i demokratske Hrvatske.

Vezane fotografije