Udruga za Down sindrom proslavila deseti rođendan
Udruga za Down sindrom proslavila deseti rođendan
Fotogalerija Galerija
Povodom Međunarodnog dana osoba s Down sindromom.

U utorak, 21. ožujka, članovi udruge za Down sindrom Zadarske županije, djeca i roditelji zajedno s prijateljima i gostima, veselo i prigodno obilježili su  Međunarodni dan osoba s Down sindromom i desetu obljetnicu djelovanja udruge. U ime Grada Zadra svečanom programu su nazočili gradonačelnik Božidar Kalmeta sa suradnicima, zamjenikom Zvonimirom Vrančićem te pročelnicima Marijem Pešutom i Josom Nekićem.

Svečanost je započela modnom revijom, a djecu iz udruge pratili su poznati Zadrani iz svijeta sporta, glume, politike i javnog života.

Ovom prigodom gradonačelnik Božidar Kalmeta zahvalio je udruzi što već toliko godina brine o djeci s Downovim sindromom unaprjeđujući njihovu kvalitetu življenja kroz edukacijsko uključivanje u društvenu zajednicu od najranije dobi. Naglasio da će Grad Zadar, kao i do sada pomagati udruzi i pratiti sve njihove daljnje projekte. Godišnje Grad Zadar za udrugu izdvaja 80 tisuća kuna i kontinuirano osigurava prostor za njezin rad.

Grad Zadar također provodi projekt Osobnih pomoćnika u nastavi koji je sufinanciran sredstvima europskog socijalnog fonda i uz pomoć tog projekta djeca s Downovim sindromom mogu pohađati redovne vrtiće i učiti u redovnim školama sa svojim vršnjacima.

Udruga za Downov sindrom Zadarske županije osnovana je 2007. godine, na inicijativu roditelja djece koji su se organizirali u cilju međusobne pomoći s ciljem unaprjeđenja zdravstvene i socijalne skrbi, obrazovanja i zapošljavanja te aktivnog uključenja osoba s Downovim sindromom u društvenu zajednicu.

Predsjednica Udruge Suzana Periša kazala je kako u udruzi koriste najmodernije oblike rada s djecom s Downovim sindromom te izrazila zadovoljstvo postignutim iako postoji još područja na kojima treba dalje poraditi poput srednjoškolskog obrazovanja, zapošljavanja, samostalnog stanovanja i drugo.

Svjetski dan Downovog sindroma obilježava se 21.3. iz razloga što se kod Downovog sindroma 21. kromosom pojavi trostruk.

Vezane fotografije

Udruga za Down sindrom proslavila deseti rođendan Udruga za Down sindrom proslavila deseti rođendan Udruga za Down sindrom proslavila deseti rođendan Udruga za Down sindrom proslavila deseti rođendan Udruga za Down sindrom proslavila deseti rođendan Udruga za Down sindrom proslavila deseti rođendan Udruga za Down sindrom proslavila deseti rođendan Udruga za Down sindrom proslavila deseti rođendan Udruga za Down sindrom proslavila deseti rođendan