U Zadru održano plivanje u sklopu kampanje „7 plivanja, 7 mora, 1 razlog“
U Zadru održano plivanje u sklopu kampanje „7 plivanja, 7 mora, 1 razlog“

Poznati plivač i aktivist za zaštitu okoliša Lewis Pugh danas je plivao u blizini Zadra, te je u sklopu kampanje „7 plivanja, 7 mora, 1 razlog“ građane grada Zadra upozorio na ugroženost morskih životinja. Ovoj promotivnoj plivačkoj etapi pridružili su se i zadarski plivači iz plivačkih klubova „Zadar“ i „Jadera“ kao i atletičari iz triatlon kluba „Zadar“. Plivače je pozdravio direktor Turističke zajednice grada Zadra Zvonko Šupe te je aktivistu Lewisu Pughu poklonio mapu grafika Špire Brusine.

-Kristofor Kolumbo tijekom svoje ekspedicije nije mogao spavati noću a razlog tome su bile mnogobrojne kornjače koje je brod udarao tijekom plovidbe, a danas u oceanima nema ni upola životinja kao nekoć te im prijeti izumiranje, kazao je Lewis Pugh, upozoravajući na prekomjeran izlov ribe i sisavaca u morima i oceanima.

Lewis Pugh pokrenuo kampanju kako bi potaknuo više zemalja da izdvoje dijelove svojih voda kao morska  zaštićena područja (nacionalni parkovi u morima). Kampanja je pod pokroviteljstvom UN-a, a medijski je pokrivaju i BBC, CNN, SKY, te druge manje kompanije. Pugh planira skrenuti pozornost time što će plivati na duge dionice u 7 mora (Mediteranu, Jadranskom, Egejskom, Crnom, Crvenom, Arapskom i Sjevernom moru), te održati par govora i sastanaka sa zainteresiranim strankama. Taj dio odradit će u svojstvu ''Zaštitnika oceana'' UN-a. Lewis Pugh je prvi čovjek koji je preplivao duge staze u svih pet oceana svijeta. To je ostvario 2006. godine i do danas je jedina osoba koja je to postigla.

Nakon plivanja u Monacu stigao je  u Zadar, a dalje ide u Atenu, Instanbul, Aqabu, Salalah i završava na dionici od Sjevernog mora do parlamenta u Londonu.

Vezane fotografije

U Zadru održano plivanje u sklopu kampanje „7 plivanja, 7 mora, 1 razlog“ U Zadru održano plivanje u sklopu kampanje „7 plivanja, 7 mora, 1 razlog“ U Zadru održano plivanje u sklopu kampanje „7 plivanja, 7 mora, 1 razlog“ U Zadru održano plivanje u sklopu kampanje „7 plivanja, 7 mora, 1 razlog“